Son yıllarda, özellikle yaşlı nüfus arasında yaygınlaşan Alzheimer hastalığı, demansın en belirgin türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Alzheimer'ın, düşünme, davranış ve bellek fonksiyonlarındaki değişikliklerle kendini gösterdiği biliniyor. Ancak dünya genelinde bu hastalığın hızla arttığına dair iddialar sıkça dile getirilse de, uzmanlar bu artışın nüfus artışıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, Alzheimer hastalarının sayısına dair kesin bir istatistiksel veri olmadığı da vurgulanıyor. İşte uzmanların yorumları…

SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNEMLİ!

Alzheimer hastalığının dünya genelinde arttığına dair yaygın düşünceye karşılık, özellikle gelişmiş sağlık sistemine sahip ülkelerde, örneğin ABD'de, Alzheimer vakalarının sayısında bir düşüş gözlemlendiği bildiriliyor. Bu düşüşün, yüksek kaliteli sağlık hizmetleri ve bakım olanaklarının artırılmasıyla mümkün olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte, hipertansiyon, diyabet, obezite ve hiperkolestrolemi gibi kalp ve beyin damar hastalıklarının son yıllarda artan oranları, Alzheimer’ın görülme sıklığının da yükselmesine yol açıyor.

UZUN ÖMÜR, ARTTIRAN BİR FAKTÖR!

Alzheimer'ın daha fazla yaygınlaştığı düşüncesi, çevresinde bu hastalığa yakalanan birçok kişiyi gözlemleyenlerin sayısının artmasıyla güçleniyor. Ancak uzmanlar, Alzheimer’ın daha fazla görülmesinin nedeninin "insan ömrünün uzaması" olarak açıklıyor. Uzun yaşamın, özellikle yaşlı nüfusun artmasının Alzheimer ve diğer demans türlerinin görülme sıklığını doğal olarak artırdığı belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi