Çocuklarda sıkça görülen ve bulaşıcı bir hastalık olan el ayak ağız hastalığına karşı uzmanlar ebeveynlere çağrıda bulundu. Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren bu hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler veren Aldemir, “El temizliği ve temas edilen yerlere dikkat edilmeli” dedi.
“EBEVEYNLERE BÜYÜK ROL DÜŞÜYOR”
Konuya ilişkin konuşan Aldemir, “Bu hastalık, okul çağında artan ve çabuk bulaşan bir hastalıktır. Ancak korkulan bir durum yok. İlçemizde salgın söz konusu değil. Direkt temas ile bulaşabilir. O sebeple velilerimize büyük rol düşüyor.
Hasta olan çocuklarımız tedavisini olana kadar okula ve toplu ortama gönderilmemeli. El hijyenimize çok dikkat edelim. Bizler okullarda, kreşlerde bu konuya ilişkin hijyen eğitimi de verdik. Bu tarz durumlar kış aylarında artış gösterebilir normaldir. Korkulacak bir durum olmamakla birlikte kısa bir tedavi süreci ile hastalık kısa bir zamanda atlatılabilir” dedi.
HASTALIK NASIL BULAŞIR
"El, ayak, ağız hastalığı, en sık 5 yaş altındaki çocuklarda görülen, fakat bazı durumlarda daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilen bulaşıcı ve viral bir hastalık olarak kayıtlara geçiyor. Ateş, boğazda kızarıklık, ellerde ve ayak tabanında, ağız içi ve ağız çevresinde döküntü ile seyrettiği, en sık ilkbahar sonu, yaz ve sonbahar aylarında görüldüğü ve özellikle tropikal bölgelerde ve hijyenin iyi olmadığı yerlerde yaygın olarak ortaya çıktığı belirtildi.
Aynı zamanda hastalığın bulaş özelliği arasında virüs taşıyan kişiyle doğrudan temas, hastalıklı kişinin öksürmesi veya hapşırması sonucu havaya yayılan damlacıkların solunması, virüs bulunan yüzeylere (oyuncaklar, masa, kapı kolu vb.) temas ettikten sonra ağız, burun veya gözlere dokunmak, virüs bulaşmış yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi, virüs taşıyan kişilerin tükürük veya burun akıntısına temas etmek olduğu ifade edildi. -Mert CANTÜRK