ALKÜ’ye yıllarını vermiş, Tıp Fakültesinin, Sağlık Bilimleri Enstitüsünün, Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, Bağımlılıkla Mücadele Merkezinin kurulumlarında yer almış veya ileriye taşınması için gayret etmiş, birçok aşamasında görevler üstlenmiş ve birçok ekiple çalışmış bir öğretim üyesi olarak, ALKÜ’nün yeni Rektörü Sayın Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ı tebrik ediyorum. Üniversitenin mevcut durumuna, sorunlara ve çözümlerine dair çok kısa ve özet olarak görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Her yeni bir dönem beyaz bir sayfadır. Umutla ve azimle daha iyisine varmak için sorunları doğru tespit edip uygun metotlarla hızlı çözümler uygulamak gerekir.
Bir üniversitenin başarısı, üniversitede verilen eğitimin nitelikli olması ve verilen mezunların donanımlı, işinde yeterli olması ile ölçülebilir. Ama üniversiteden beklenenler bununla sınırlı değildir. Başarılı bir üniversite; öncelikle kendi içinde, yönetiminde, şeffaf, ulaşılabilir, motive, alt yapı sorunlarını çözmüş, bilgi üretimine odaklanmış, tüm hocalarının mutlu olduğu, çalışma isteğiyle dolduğu, kendilerini sürekli geliştirdikleri, kapasitelerini en iyi şekilde açığa çıkardığı bir kurum olmalıdır.
Eskilerin güzel bir sözü vardır. Marifet iltifata tabidir. Yukarıdaki hedeflere ulaşabilmek için öncelikle çalışan ve üretenler mükafatlandırılmalıdır. Liyakat, başarı, çalışma ön plana alınmalıdır. Ama bununla yetinmemeli, ekip çalışmasına, uyuma, kurumsal kültüre büyük değer verilmelidir. Bir hocanın kendisinin çalışması yetmemeli, başkalarını ne kadar motive ettiği ve çalışmalara dahil edebildiği de dikkate alınmalıdır. Ekip başarısı, bireysel başarıdan daha çok önemsenmelidir.
Sosyal sorumluluk projelerinde, toplumsal gönüllülük çalışmalarında öncü ve örnek olan, faydalı kulüp ve dernek çalışmaları yapan öğretim üyelerinin önü açılmalı ve onlara her türlü imkân sunulmalıdır.
İdari kadroların tamamının varlık sebebinin, nitelikli eğitim için gerekli alt yapı, lojistik ve teknik desteği sağlamak olduğu unutulmamalı, araçlar amacın önüne geçmemelidir. Eğitimi veren öğretim üyelerinin istek ve ihtiyaçları karar mekanizmalarının temelini oluşturmalıdır.
Alanya’nın, Antalya’nın ve Türkiye’nin faydasına olacak, ihtiyaç duyulacak her konuda üniversite lider, yönlendirici, önünü açıcı, sorunlara çözüm bulucu olmalıdır. Hastanesi ile tedavi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamalı, merkezleri ile değer üretmeli ve her noktada şehre dokunmalıdır. Alanya’nın turizm, tarım, ticaret ve sağlık alanlarında marka ve model bir şehir olması için her türlü proje ve ürün üniversite eliyle geliştirilmelidir. Belediye, kent konseyi, STK’lar ve diğer meşru yerel unsurlarla çok iyi bir iş birliğine gidilmelidir. Basın ile iyi iletişim
kurulmalı, rutin bir araya gelinmeli, sorulara açık ve şeffaf biçimde yanıt verilmelidir. Öğrencilerin fikirleri, talepleri ve ihtiyaçları dikkate alınmalı, süzgeçten geçirilmeli ve bu dinamik kaynağa aynı dinamiklikte geri dönüş yapılmalıdır.
Yönetenler tek kaynaktan bilgilenmemeli, dar çerçevede hareket etmemeli, ortak aklı yakalamak için ulaşılabilir ve sahada olmalıdır. Sorunların tespiti ve çözümü yerinde ve sorunu yaşayan ekiplerle yapılmalıdır.
Akademik kadrolar güçlendirilmeli ve ihtiyaca dönük, başarılı öğretim üyeleriyle hızlıca takviye edilmelidir. Hakkedenin girdiği, başarılı olanın hızlı yükseldiği, güzel ahlak, karakter ve uyumun ön planda olduğu bir ekip ruhuyla hareket edilmelidir. Alımlarda ve yeniden atamalarda kriterler yükseltilmeli ama bu kriterlere ulaşılması için tüm öğretim üyelerine her türlü çalışma imkânı sunulmalıdır.
Bütün bunlar yapılabilirse üniversitenin hızla yükseldiği ve başarının kendiliğinden geldiği görülecektir. Kıymetli Rektör Sayın Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’a başarılar diliyorum.