Yaşam

Alanya'nın geleneksel lezzetinin sırrı... Hikayesi bile bambaşka

Alanya'nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan Öküz Helvası, adı ile olduğu kadar tadı ile de dikkat çekiyor. İlçeye gelenlerin tatmadan gitmemesi gereken geleneksel lezzetler arasında da yerini koruyor

Abone Ol

Yöresel tatlara olan ilginin artmasıyla birlikte, Alanya'nın eşsiz lezzetlerinden biri olan Öküz Helvası da yeniden gündeme geldi. Sadece Alanya'ya özgü bir lezzet olmaktan öte, eşsiz bir hikayesi de bulunan Öküz Helvası, misafirlerine unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.


ÖKÜZ HELVASININ HİKAYESİ

Rivayete göre, geçmişte çocuklarına yedirecek bir şey bulamayan bir annenin evdeki son malzemelerle hazırladığı helva, zamanla "Öksüz Helvası" olarak anılmış ve daha sonra "Öküz Helvası" olarak yaygınlaşmıştır. Bu ilginç hikayesiyle birlikte, helvanın yapılışı ve sunumu da bir ritüele dönüşmüştür.

Öküz (Öksüz) Helvası


MALZEMELERİ NELERDİR (8 Kişilik)

1,5 su bardağı üzüm pekmezi
5 su bardağı su
2 su bardağı un (elenmiş)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı kızdırılmış tereyağı


ÖKÜZ (ÖKSÜZ) HELVASI NASIL YAPILIR

Pekmezi ve 3 su bardağı suyu helva tenceresine koyunuz. Orta ateşte kaynatıp ocağın altını kısınız.
Kaynamış pekmeze elenmiş unu ve 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyiniz. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak kıvam tutturunuz.
Helvayı devamlı karıştırarak pişirirken kalan 2 bardak suyu azar azar ekleyip helvaya yediriniz.
Un iyice pişip kokusu gidinceye kadar karıştırarak kısık ateşte pişirme işlemini en az 30 – 40 dakika sürdürünüz.
Helva koyu bir kıvam tutunca pişirmeyi durdurup soğumaya bırakınız.
Soğumuş helvayı servis tepsisine aktarınız. Nemli elle, görselde görüldüğü gibi biçimlendiriniz. Helvanın tepsi kenarındaki kısımlarını da tahta kaşıkla izler yaparak süsleyiniz.
Kızgın tereyağını da tepsinin ortasındaki tümseğin havuzcuğuna boca ediniz. Havuz taşacak, tümseğin yamacındaki yalağa akacaktır. Tereyağını soğutmadan sofraya veriniz.

NOTLAR

Pekmez yerine bal kullanabilirsiniz.

YEME ŞEKLİ BİLE BİR RİTÜEL

Helvanın yeme şekli ise başlı başına bir ritüel. Tepsinin kenarından alınan lokmalar tereyağı havuzuna batırılarak yeniyor. Ancak işin asıl eğlenceli kısmı, havuzun ortasını yıkan son lokmayı alan kişinin, bir sonraki helvayı yapma görevini üstlenmesi. Zor pişirme süreciyle bu tatlı, keyifli bir “ceza”ya dönüşüyor.  -Haber Merkezi