Havaların ısınmasıyla birlikte Alanya’da aciller dolup taşmaya başladı. Özellikle sıcak havaların etkisiyle bozulan besinlerin gıda zehirlenmesine çanak tuttuğunu belirten beslenme uzmanları gıda zehirlenmelerinden korunmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini tek tek açıklıyor. Yaz sıcaklarında bol sıvı ve nispeten daha az yağlı yiyecekler tüketmenin sağlığı korumak adına yapılacakların başında geldiğinin altını çizen Diyetisyen Buket Çelik, “Hijyen koşullarından ve besinlerin tazeliğinden emin olmadığınız restaurant ve kafelerde riskli besin gruplarını tüketmeyin” dedi.

Alanya EAH personelini son yolcuğuna uğurladı Alanya EAH personelini son yolcuğuna uğurladı

MUSLUK SULARI ATLANMAMALI

Havaların ısınmasıyla beraber gıda zehirlenmelerinde artışlar görülmeye başlandığını belirten Çelik, “Mide bulantısı, bağırsak problemleri, karın ağrısı ve kramplar gibi şikayetlerle bunu daha çok anlayabiliyoruz. Gıda zehirlenmelerinin artışının altında yatan en büyük sebep besinlerin saklama koşullarından kaynaklanmaktadır. Özellikle süt ürünleri, et ve et ürünleri, deniz mahsülleri, yumurta gibi proteinden zengin besinler sıcaklık ve nem oranı bakımından uygun koşullarda saklanmadığı zaman bakterilerin çoğalmasıyla birlikte zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için et ve et ürünlerini evde tüketirken taze olmasına ya da buzdolabında uygun koşullarda sakladığınıza emin olun. Hijyen koşullarından ve besinlerin tazeliğinden emin olmadığınız restaurant ve kafelerde riskli besin gruplarını tüketmeyin. Gözden kaçırılan ancak zehirlenmelerin büyük kısmına yol açan bir faktör de musluk suları. Musluk suları bakteri yükü açısından tehlikeli olabilmekte. İçeceklerinize eklediğiniz buzların musluk suyundan yapılmadığına eminseniz rahatlıkla tüketebilirsiniz” dedi.  -Fatma Bedia UYAR

Kaynak: Fatma Bedia UYAR