Alanya'da geçmişin en güzel miralarından biri ne? diye sorulsa şüphesiz ki yiyecek sınıfında insanın aklına önce 'gülüklü' - 'hülüklü' çorba gelir. Çocukluğumdan beri yerel lezzetleri hep sevmişimdir. Talatueku diken kabağı, kuru patlıcan yada balık, eskiler için keyifli birer lezzet olmasına karşın yakın zaman kadar unutulmaya yüz turmuşlardı. Taki Cevdet (Görücü) Usta ve ailesinin bu konuda kararlı olup 'Esma Abla Ev Yemekleri' ismiyle açtıkları restoranda bu lezzetleri insanların yeniden gönlüne kattı. Yoğun ilginin farkedilmesininde etkisiyle de olsa gerek Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş ile ekibinin gayretli mücadelesi sayesinde güzellikler tescillendi.
Alanya'da ne yiyebilirim ?
Nerede yiyebilirim ?
Bu yemeği kendi evimde yapabilir miyim ?
Yöreye özgü bir mutfak kültürü var mı? Soruların yanıt
'Mutfak Mirası' ilk başta kimi kesimlere basite indirgenmiş gibi görülsede Alanya açısından her geçen gün önemi ortaya çıkıyor. Şuan otellerin bazısı yerel mutfağın güzelliklerini yerli ve yabancı tatilcilere sunmaya başladı. Son yıllarda artan yerel lezzetlere ilgi nedeniyle 5 yıldızlı otel şefleri bu yılda Alanya Belediyesi tarafından tertiplenen yemek kursu ile AHEP Üniversitesi Gastronomi Bölümün ev sahipliğinde verildi. Üstelik bu muazzam yemek kursu Alanya'nın düğün yemeklerinde asırlardır aranan bir ailenin günümüzde bu alanda ki temsilcisi Emine Çorbacı tarafından verilmekte.
Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ve Türkiye'de ilk olarak Alanya Belediyesinin daha sonra Gaziantep'in lisans hakkını elde ettiği Culinary Heritage Europe sistemi sayesinde Alanya., gastronomi dünyasında da tanınırlığı kabul gören bir kent oldu. Üstelik Ekim ayında Alanya 5 günlük Gastronomi Çalışma Turuna ev sahipliği yapmayı başarmıştı. Sistemin Alanya ile beraber dünya da 13 farklı ülkede, 44 bölgede 1502 üyesi bulunuyor.
Bunca mücadele elbette belgelenmeliydi, bu belgede Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel sayesinde Alanya'nın oldu. Üstelik şahısların uktesinde olmaması için belediye tarafından tescilletildi. Türk Patent Enstitüsü tarafından hem 'gülüklü' hem de 'hülüklü' ismi 'tavuklu' ve' işkembeli' olarak reçetelendirilip törenle Başkan Yücel'e teslim edildi.
Bu tören aslında alelade olarak görülmemeli. Neden mi? Bir ucundan diğer ucuna 670 kilometreyi bulan Antalya'nın birbirinden lezzetleri olmasına rağmen tescillenen ilk ürünü olan piyaz sonrası Alanya'nın düğün çorbası bu gururun yaşanmasını sağladı.
Alanya Belediyesinin bu muhteşem çalışması sayesinde Türkiye'de gastronomi turizminin lideri Gaziantep'e sonra Alanya'da iddialı.