Akdeniz, bolluğu, bereketi, meyveleri, sebzeleri, balığı, denizi, güneşi, ormanları, şifalı bitkileri ile sağlığın anahtarı olacak birçok unsuru içinde barındırmaktır. Toroslarda birçok faydalı ve şifalı bitkiler, sebzeler, meyveler yetişmektedir. Yaban mersininden ökse otuna kadar yüzlerce şifalı bitki ve meyve hastalıklara çözüm olma potansiyeline sahiptir. Bölgede yıllar önce şifalı bitkilerin diyabet hastalığına etkilerine dair yaptığımız araştırmalar halen dünya genelinde kaynak gösterilmektedir.
Dünyada, ‘Akdeniz Diyeti’ diye bilinen ve şifa kaynağı olan beslenme biçiminin temelinde yer alan zeytin, zeytin yağı, yeşil sebzeler, turunçgiller, özellikle limon ve portakal birer şifa kaynağıdır. Bugün COVID-19 dahil birçok hastalığa karşı önerilen bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme biçiminin temelinde ‘Akdeniz Diyeti’nin unsurları yatmaktadır.
Günümüzde, Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen onlarca farklı tropikal sebze ve meyve birer vitamin deposu olarak önümüze gelmektedir. Bu bitkilerin sadece meyveleri değil, yaprakları, çiçekleri, kökleri ayrı birer şifa kaynağı olarak dünyanın birçok bölgesinde kullanılmaktadır. Avokadonun yaprağı, zeytinin yaprağı, muzun çiçeği ve yaprağı atık ürünler iken aslında faydalı fitoterapi ürünlerine dönüşebilirler. Bu konularda geleneksel ve tamamlayıcı tıp mevzuatına uygun tedaviler yapılabilmesi için bölgede çok sayıda bilimsel araştırma yapılması ve makalelerle, kitaplarla kanıtlar sunulması gerekmektedir. Bu arada, söz konusu meyve ve sebzelerin üretiminin yaygınlaşması ve fiyatının ucuzlaması için gerekli teşvik ve çalışmaların yapılması tüm halkımızın bu şifa kaynaklarına ulaşmasını kolaylaştıracaktır.
Ülkemizdeki üniversitelere ve araştırma merkezlerine, Akdeniz ikliminin sebze, meyve ve bitkilerinin faydalarına dönük bu araştırmalar konusunda çok iş düşmektedir. Biz, araştırma ekibimizle beraber, bilimsel faydaları göstermeye dönük birçok araştırmayı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin bilimsel proje destekleri ile yürütüyoruz ve yenilerini de planlıyoruz. Birlikte çalışmak isteyen her araştırmacıya da kapımız açıktır. Bize ulaşabilirler. Bilim, geniş ekiplerle ve ufuklarla yapıldığı zaman büyük sonuçlara ulaşabilir.
Her ne kadar Akdeniz desek de ülkemiz bir Akdeniz Ülkesi sayıldığından, cennet vatanımızın Akdeniz dahil olmak üzere dört bir köşesinde, zeytin, limon ve benzeri Akdeniz iklimi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir. Bu tarz tarımsal üretimlerin önünün açılması hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. Manavgat’ta son orman yangınlarında 500 bin zeytin ağacının yandığı ifade ediliyor. Bize düşen, buna karşılık ülkemizin her köşesine milyonlarca zeytin fidanı dikmektir.
Akdeniz diyeti diye bilinen beslenme biçiminin kilo vermeye faydası olduğuna dair bilimsel yayın ve araştırmaların varlığını da unutmayalım. Sağlıklı kilo vermek, aç kalmakla veya yasaklarla değil, doğal, dengeli ve sağlıklı beslenmekle sağlanabilir. Akdeniz ikliminin sağlığa faydalarının kıymetini bilelim. Bu konuya devam edeceğiz. Bu haftalık bu kadar olsun. Sağlıkla kalalım. Saygılarımla.