Üretken yapay zeka, var olan verileri analiz etmenin yanı sıra, makine öğrenme algoritmalarını kullanarak yeni ve orijinal içerikler üreten bir yapay zeka alt kümesidir. Sağlık, eğitim, savunma, medya, tarım, madencilik, finans, pazarlama, müşteri hizmetleri, yazılım geliştirme, oyun, sanat, yazarlık gibi çeşitli alanlarda kullanılan üretken yapay zekanın en yaygın örnekleri ChatGPT, Bard, Midjourney ve DALL-E gibi popüler uygulamalardır.
Üretken yapay zekayı, normal yapay zekanın bir üst versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Öyle ki, bu teknoloji yapay zekanın tek başına yapamayacağı pek çok şeyi gerçekleştirebilir. Örneğin gerçekçi görüntüler ve ses kayıtları oluşturabilir, bir dili öğrenerek edebi ve teknik metinler oluşturabilir. Kim bilir, belki de teknoloji ve internetle olan etkileşimimizi bambaşka bir boyuta taşıyan bu üretken yapay zeka teknolojisi ileride en az internetin icadı kadar önemli bir gelişme olarak değerlendirilir.
Üretken Yapay Zeka Nasıl Çalışır?
Üretken yapay zeka modelleri büyük veri setleri üzerinden eğitilir. Bu veriler sayesinde üretken yapay zeka modelleri yeni içerikleri oluşturmak için kullanılabilecek kalıpları ve ilişkileri öğrenir ve bunlardan orijinal içerikler oluşturur. Model basitten karmaşığa doğru adım adım ilerlediği için oluşturulan yeni içeriklerin kalitesi kolayca kontrol edilebilir.
En Popüler Üretken Yapay Zeka Uygulamaları
Metin: Metin, üretken yapay zeka modellerinin, özellikle de Büyük Dil Modelleri (LLM) gibi dile dayalı modellerin temelidir. Büyük Dil Modelleri makale yazma, kod geliştirme, çeviri ve gen dizimini anlama gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Ses: Üretken yapay zeka teknolojisi insanların ses oluşturma ve tüketme biçiminde devrim yaratarak herkes için daha kolay ve erişilebilir hale getirdi. Üretken yapay zeka modelleri artık metin komutları aracılığıyla müzik, ses ve konuşma sesleri üretebiliyor. Ayrıca videolar için arka plan sesleri geliştirmek için de kullanılıyorlar.
Görsel: Üretken yapay zekanın uygulandığı en önemli alanlardan biri de görsel alanlardır. Bunun içerisinde video, 3 boyutlu görüntüler, avatar, grafikler ve diğer her türlü görsel illüstrasyon dahil edilebilir.