Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişte yaşanan yoğunluk nedeniyle sisteme kayıt süresi 31 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldı. Ancak 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptıran taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, donanım fiyatlarında beklenen artıştan etkilenmeden mevcut fiyatlardan yararlanabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. UTTS ile akaryakıt harcamalarının kontrol altına alınması ve kayıt dışı ekonominin azaltılması amaçlanıyor.
KAYIT VE MONTAJ TARİHLERİ GÜNCELLENDİ
Yeni düzenlemeye göre taşıt sahipleri, 31 Aralık 2024’e kadar sisteme kayıt yaptırmaları halinde, mevcut donanım fiyatlarıyla işlem yapabilecek ve montajlarını 30 Nisan 2025’e kadar tamamlama hakkına sahip olacak. 1 Ocak - 31 Ocak 2025 tarihleri arasında kayıt yaptıranlar ise 2025 fiyatlarına tabi olacak. Sisteme dahil edilmeyen akaryakıt harcamaları, belirlenen süreler içerisinde vergi indiriminde kullanılabilecek.
BİREYSEL VE YENİ ARAÇLARDA DURUM
Mevcut bireysel araç sahipleri için sistem zorunlu tutulmazken, 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, üreticiler veya ithalatçılar tarafından Taşıt Tanıma Birimi (TTB) donanımlı olarak teslim edilecek. Araç plakası veya sahip değişikliği durumunda ise TTB değişimi gerekmeyecek.
AKARYAKIT İSTASYONLARINA YENİ KOŞULLAR
Akaryakıt istasyonu işletmecileri de 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptırmaları halinde, 2024 hizmet bedellerinden faydalanabilecek. Montaj işlemlerini ise 30 Nisan 2025’e kadar tamamlamaları gerekecek. Bu sürelere uymayan işletmecilere cezai yaptırımlar uygulanacak.
KAYIT DIŞILIĞI ÖNLEYECEK ÖNEMLİ ADIMLAR
UTTS sayesinde, taşıt sahipleri farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alabilecek, böylece piyasa standartlaştırılacak ve usulsüzlükler önlenecek. 8 milyon taşıtın akaryakıt giderlerinin elektronik ortamda izlenmesiyle, yılda yaklaşık 15 milyar liralık kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.
DONANIM SİPARİŞLERİNDE YOĞUNLUK ARTIYOR
Halen Türkiye genelinde bin 500 montaj noktasında görev yapan 4 bin teknisyen, taşıt tanıma cihazlarının montajını gerçekleştiriyor. Ayrıca 450 teknik servis ve 2 bin personel, akaryakıt istasyonlarında sistem kurulumları için çalışıyor. Sisteme kayıtlı istasyon sayısının yıl sonunda 8 bini, TTB siparişlerinin ise 2 milyonu aşması bekleniyor.
VERGİ AVANTAJLARI VE AMORTİSMAN DÜZENLEMESİ
Yayımlanan diğer bir tebliğle, UTTS kapsamında yapılan harcamalarda yüzde 50’ye kadar amortisman oranı seçme imkanı getirildi. Bu sayede firmalar, taşıt tanıma sistemi harcamalarını iki yıl içinde gider yazabilecek.
EKONOMİK VE SEKTÖREL KATKI BEKLENİYOR
UTTS’nin hayata geçirilmesiyle hem akaryakıt harcamalarında şeffaflık sağlanması hem de sektörün kayıt dışılıkla mücadelesine destek olunması hedefleniyor. Bu sistemin ekonomiye uzun vadeli katkılar sunacağı belirtiliyor. -Haber Merkezi