EĞİTİMİN YETERSİZLİĞİ DERSHANEYE TALEBİ ARTIRDI
Alanya ve Antalya’daki devlet okullarında verilen eğitimin yetersiz kalması, velilerin çocuklarını özel dershanelere yönlendirmesine neden oluyor. Son yıllarda laik ve bilimsel eğitimden u
zaklaşıldığı, eğitim projelerinin yetersiz kaldığı ve çeşitli sistemsel sorunlarla karşılaşıldığı belirtiliyor. Alanya’daki bazı veliler, çocuklarının iyi bir üniversiteye yerleşebilmesi için, özel dershaneler ve okullar dışında başka bir seçenekleri kalmadığını ifade ediyor. Ancak dershanelerin fiyatları son dönemde fahiş oranda arttı ve fiyatlar 70 bin TL’den başlayıp 150-200 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu durum, özellikle birden fazla çocuğu olan orta gelirli aileler için ciddi bir finansal yük oluşturuyor.
FAHİŞ FİYATLAR CEP YAKIYOR
Dershaneler, talebin yüksek olduğu bir dönemde fiyatlarını sürekli artırırken, öğrencilere verilen kaynak kitapların ücretleri de piyasanın oldukça üzerinde bulunuyor. Ayrıca, devletin açıkladığı enflasyon oranının neredeyse dört katı kadar artan kitap fiyatlarına rağmen, bazı dershaneler eski basım veya kullanılmış kitapları öğrencilere sunuyor. Veliler, "Okul mu ticarethane mi belli değil" diyerek durumdan şikayet ediyor.
VELİLERE AĞIR YÜK
Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, dershanelerin genellikle yatırım amaçlı kurulduğunu belirterek, "Dershaneler, yatırım amacı güttükleri için yüksek fiyatlar talep ediyor. Bu yüksek fiyatlar, özellikle dar gelirli ailelerin sırtına yükleniyor" dedi. Acar, Türkiye'deki enflasyonun hızla artığını ve devletin açıkladığı enflasyon oranları ile halkın hissettiği enflasyon arasında büyük bir fark olduğunu ifade etti. "Özellikle emekliler, asker maaşı alanlar, memurlar ve esnaf, dershanelerin uyguladığı fiyatlar karşısında çocuklarını dershanelere gönderemez hale geldi" diyen Acar, eğitimdeki bu eşitsizliğin sosyal adaletsizliğe yol açtığını söyledi.
DERSHANELERİN ANLAŞMALARA SADIK KALMASI GEREKİYOR
Sadık Acar, dershanelerle yapılan anlaşmalara uyulması gerektiğini vurguladı. Acar, "Veliler, çocuklarını kaydettikleri dershanelerle ne anlaşma yaptıysa, dershaneler o hizmeti vermek zorundadır. Eğitim sırasında verilen ek kaynak kitaplarının, deneme sınavlarının ve ders saatlerinin, önceden yapılan anlaşmalarla uyumlu olması gerekir" dedi. Ayrıca, devlet okullarında verilen eğitim yetersiz olduğu için, birçok öğrenci özel dershanelere gitmek zorunda kalıyor. Bu durum, ailelerin maddi olarak daha da zorlanmasına neden oluyor.
EĞİTİMDEKİ KRİZ
Eğitim İş Sendikası Başkanı Sadık Acar, hükümetin son yıllarda eğitim politikalarında sınıfta kaldığını belirterek, "Eğitimdeki yetersizlik ve ekonomik kriz, eğitimde eşitsizliği artırmış durumda. Eğitimdeki bu kriz, her yıl daha fazla öğrenciyi etkiliyor" dedi. Acar, dershane fiyatlarının artmasının, dar gelirli aileleri daha fazla mağdur ettiğini ve bu durumun çözülmesi gerektiğini vurguladı.
KAMUSAL EĞİTİM HAKKI VE SOSYAL DEVLETİN ROLÜ
Sadık Acar, devletin her çocuğun eğitim hakkını sağlaması gerektiğini belirterek, "Kamusal eğitim hakkı, sosyal devletin görevidir. Bu hakkı sağlamayan devlet, vatandaşların kendi imkanlarıyla eğitim almasını sağlamak zorunda bırakmaktadır" dedi. Acar, ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri’ne seslenerek, söz verilen hizmeti yerine getirmeyen dershaneler hakkında işlem başlatılması gerektiğini söyledi.