Bakanlık harekete geçti: Denetimler artık okullarda da yapılacak Bakanlık harekete geçti: Denetimler artık okullarda da yapılacak

Yapılan güncelleme ile taklit ya da tağşiş yapılmış ürün sayısına 47 yeni gıda eklenerek toplamda 662 ürüne ulaşıldı. Önceki denetimlerde, bazı et ürünlerinde domuz, at ve eşek eti tespit edilmişti. Bu kez de süt ürünlerinde yaygın hileler ortaya çıktı. Kaşar peyniri, beyaz peynir, tereyağı gibi hayvansal ürünler özellikle denetimden geçti.

Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar Listesi Büyüyor

"Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listesi ise 18 yeni ürünle birlikte toplamda 101 ürüne ulaştı. Kekik, takviye edici gıdalar, sucuk, kaşar peyniri ve tereyağı gibi farklı ürünlerde tespit edilen sorunlar, gıda güvenliği açısından ciddi bir endişe yaratıyor.

Yeni Listeye Eklenen Ürünler

Bu listede yer alan yeni ürünler arasında sucuk, köfte harcı, kaymak, bal, yoğurt ve zeytinyağı gibi yaygın tüketilen ürünler bulunuyor. Özelikle zeytinyağı, bitkisel macunlar, peynir ve sucuk gibi ürünlerde kalite düşüren ya da sağlığa zararlı maddeler kullanıldığı tespit edildi.

Tespit Edilen Hileler

Denetimlerde, sucuk ve mantı harçlarında sakatat ve kanatlı et, kaşar peynirinde düşük yağ oranı ve bitkisel yağ kullanımı gibi hileler ortaya çıkarıldı. Zeytinyağlarında ise tohum yağı karıştırıldığı ve bazı yağların raf ömrünü uzatan zararlı maddeler içerdiği tespit edildi. Macunlarda ilaç etken maddeleri, toz biberde ise yasaklı boya kullanımı tespit edildi.

Bakanlık, bu tarz ürünlerle ilgili denetim ve cezai yaptırımların devam edeceğini açıkladı.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi