Son yıllarda sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin sıklıkla tercih ettiği kolza yağı, aslında doğru kullanılmadığında sağlığa zarar verebiliyor. Uzmanlar, özellikle yüksek sıcaklıklarda kullanıldığında kolza yağının kanserojen madde oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
İKİYE AYRILIYOR
Kolza yağı, üretim yöntemine göre ikiye ayrılıyor:
Yüksek sıcaklıklarda işlenir ve pişirme, kızartma gibi işlemlerde kullanılabilir. Ancak bu işlem sırasında yağın besin değeri azalır. Soğuk presleme yöntemiyle elde edilir ve soğuk yemekler, salatalar için idealdir. Yüksek ısıda kullanıldığında kanserojen madde oluşturabilir.
Rafine zeytinyağı, ayçiçek yağı, fıstık yağı ve üzüm çekirdeği yağı gibi yağlar yüksek sıcaklıklara dayanıklı oldukları için pişirme işlemlerinde kullanılabilir. Soğuk sıkım kolza yağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı gibi yağlar salata ve soğuk yemeklerde kullanılabilir.
Yağın üretim yöntemi (soğuk sıkım veya rafine), içeriği ve kullanım önerileri etikette belirtilmelidir. Saf kolza yağını yüksek ısıda kullanmayın. Tek bir yağa bağımlı kalmak yerine farklı yağları dönüşümlü olarak kullanın. -Haber Merkezi