1 Ağustos 1571 tarihinde Osmanlı topraklarına katılan Kıbrıs bir dönem İtalyanların sömürgesi ve bir dönemde İngilizlerin sömürgesi olarak tarihte yerini almış.
1960 yıllarda Kıbrıs Rum kesimi ve Türk kesiminin ortaklaşa kurduğu Devlet Rumların ırkçı tutumu ve Türkleri katletmesi ile başlayan olaylar zinciri sonrasında General Sampson’un bir darbe ile Kıbrıs yönetimine el koyması karşısında Ecevit’in başbakanlığı döneminde 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Türkiye Cumhuriyeti adaya asker çıkarmış ve adada can güvenliğini sağlamıştır.
Daha sonra Kuzey Kıbrıs’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. Ancak Bu devleti Türkiye dışında hiçbir batılı ülke tanımamıştır.
Güney Kıbrıs Avrupa birliğine girmiş ancak Kuzey Kıbrıs girememiştir.
Bu şartlar altında Cenevre'de başlayan tarihi Beşli Konferans'ta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dışişleri bakanları ile temsil ediliyor.
İsviçre'nin Cenevre kentinde üç gündür süren ve dün akşamüstü tarafların haritalarını sunduğu Kıbrıs zirvesinde, bugün ilk kez garantör ülkeler dışişleri bakanları düzeyinde çözüm için bir araya geliyorlar.
Kıbrıs halkı çözüm istiyor ancak yaşlıları ile gençleri arasında kuşak çatışması var farklı düşünüyorlar. Gençler Avrupa birliğini hayal ediyor. Yaşlılar ise geçmişte yaşadıklarını. Yaşlılar Rum tarafının ders kitaplarından Türk düşmanlığını kaldırmadığını, oysaki Türk tarafının ders kitaplarından geçmişteki olumsuzlukları kaldırdığından bahsediyorlar ve endişeliler.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ise hangi çözüme evet diyebileceği ise hala kapalı kutu kimse bir şey bilmiyor. Bilinen tek şey ise Türk tarafının Toprakta %29 u kabul ettiği Rum kesiminin %28 de direndiği. Güzelyurt’un Federal devlette kalacağı ve iki devletli bir Federal devletin temellerinin atılabileceği. Pile köyünü örnek gösteriyorlar Rumların ve Türklerin ortak yaşadığı köyü. Kıbrıs’ta halk bunları konuşuyor. Bakalım Bugün yani 12.01.2017 günü gelişmeler nasıl olacak????
(Devam edecek)