* İnatlaşma iki kişilik bir durumdur. Çocuk tek başına, kendi kendine inatlaşmaz. Karşısında onun aksi yönünde düşünen birisi vardır.

* İnatlaşma davranışını tamamen olumsuz bir özellik olarak algılamayın. Aslında inatlaşma kararlı bir yapının var olduğu hakkında fikir verir. Bu nedenle olumsuz etiketlemelerden kaçının.

* Çocuğunuzun inatlaşmasını nelerin tetiklediğini ayırt etmeye çalışın. Kimi zaman çocuk yalnızca tek bir ebeveyniyle inatlaşırken kimi zaman ise bu durum genellenir.

* İnatlaşma sınırları olmayan çocukların yaşadığı bir durumdur. Sınır koyamayan veya sınırları gevşek tutan ebeveyn tutumları sonucunda çocuk sınırlarını genişletme isteği ile inatlaşma davranışı gösterebilir.

* İnatlaşma anne baba için oldukça zorlayıcı bir davranıştır, süreklilik halinde tükenmişlik duygularına ve strese neden olur. Ebeveynin tahammül sınırı düşer, çatışmalar ortaya çıkar. Durumun daha ciddi boyuta taşınmasını engellemek için ebeveynin sakinliğini koruması gerekir.

* İnatlaşma durumunda çocuğunuzla tartışmaya girmeyin, bir savaşa dönüşmesine izin vermeyin.

* Çocuğunuzla iletişimin kalitesini artırın. Birebir duygusal ve içten ilişki kurmaya çalışın.

* Çocuğunuzu her koşulda dinleyin. Dinlenmeyen, anlaşıldığını hissetmeyen çocuk inatlaşmaya daha çok yönelir.

* Çocuğunuzun inatlaştığı konu size ne kadar basit görünse de onun dünyasında anlamı büyüktür. Bu nedenle görmezden gelmeyin, küçümsemeyin. Çocuğunuzun takıldığı noktanın ne olduğunu anlamaya çalışın. Siz onun problemiyle özel olarak sakince ilgilendiğinizde, çocuğunuzun gerilimi de azalacaktır.

* Çocuğunuzdan her türlü beklentiniz yaşına uygun olsun. Yetişkin olarak sizlerin dahi sakinleşmeniz zaman alırken, çocuğunuzun bir anda sakinleşmesini beklemeyin. Çocuğunuza zaman tanıyın.

* Çocuğunuzdan beklentiniz net olsun ve bunu açık bir şekilde dile getirin. Çatışma anında öncelikli amacınız sakinleşmek olmalı. Sakinleştikten sonra sorunun değerlendirilmesi ve çözülmesi aşamasına geçin.

* Çocuğunuzu neyin rahatsız ettiğini öğrenin. İnatlaşmanın ardında duygusal gerilimlerin olduğunu hatırlayın.

* Sosyal ortamlarda inatlaşma davranışı ile karşılaştığınızda zorlansanız dahi sakinliğinizi koruyun, başkalarının önünde çatışmaya girmeyin. Çocuğunuzla yalnız kalabileceğiniz bir alana geçin ve sakinleşmeye çalışın.

* İnatlaşma nedeniyle kendinizi ve çocuğunuzu sosyal ortamlardan çekmeyin ancak inatlaşmayı da görmezden gelmeyin, çözüm yollarını aramayı ihmal etmeyin.

* Sınırları oluştururken kuralları net ve açık bir şekilde açıklayın. Anlamsız, gereksiz kurallara ihtiyacınız yok.

* Kararlı ve tutarlı olun; siz kararlılığınızdan ödün verdiğiniz anda çocuğunuz da sınırlarını zorlayacak ve inatlaşacaktır.

* Çocuğunuz kuralları ihlal ettiğinde bazı haklarından süreli olmak şartıyla mahrum bırakın. Örneğin 2 hafta sonu bilgisayardan mahrum olmak etkiliyken bilgisayarı tamamen ortadan kaldırmak aksi etki gösterecektir.