Nitrat, bitkilerin büyümesini hızlandırmak için kullanılan gübrelerde bulunan bir bileşiktir. Ancak aşırı miktarda nitrat, bitkiler tarafından alındığında ve insan vücuduna geçtiğinde nitritlere dönüşebilir. Nitritler ise vücuttaki bazı maddelerle birleşerek kanserojen etkisi olan nitrosaminleri oluşturur. Nitrosaminler, özellikle mide ve sindirim sistemi kanserleri riskini artırır. Ayrıca, nitratlar methemoglobinemi adı verilen bir hastalığa da neden olabilir. Bu durum, özellikle bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hangi Sebzeler Daha Riskli?

Araştırmalar, turp ve çilekteki nitrat seviyesinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak patates ve havuç gibi yaygın olarak tüketilen sebzelerde de yüksek miktarda nitrat tespit edildi.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi