Türkiye'nin tarım cenneti Hatay'da sonbaharın gelişiyle birlikte incir hasadı hız kazanıyor.

Samandağ ilçesine bağlı Çanakoluk Mahallesi'nde çiftçilik yapan Gökmen Ekiz, bahçesindeki incirleri hasat etmeye başladı.

Toplanan incirler, evinin çatısında geleneksel yöntemlerle kurutuluyor.


Kurutma işlemi sonrasında incirler, yemişlik olarak kilo fiyatı 300-350 TL arasında satılırken, pekmez ve incir ekmeği için kurutulanlar 200-250 TL'ye alıcı buluyor.

Çiftçi Ekiz, kuru incirin maliyetinin düşük olduğunu belirterek, bu ürünleri satarak aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştığını ifade etti.


HEM YEMİŞ, HEM PEKMEZ YAPILIYOR

İncir hasadından sonra incirleri kurutmaya bıraktığı belirten çiftçi Gökmen Ekiz, hasat sürecini şu ifadelerle anlattı:

Bu besinleri yok sayın! İşte uzak durmanız gereken besinler Bu besinleri yok sayın! İşte uzak durmanız gereken besinler

“İncir hasadı iyi geçti. İncir hasadında yüzde 50'si bize yüzde 50'si domuzlarla paylaştık. Gündüz düşen incirleri biz alırken gece düşenleri domuzlar alıyordu. Kuru incirin aşamaları var. İlk aşamasında yemişlik olarak ayırıyoruz ve seçiyoruz. Kuru incirin bir kısmı da pekmeze gidiyor. Kuru incir fiyatları durumuna göre değişiyor. Bu yıl satışlar her üretimde olduğu gibi incir hasadında da biraz düşük oluyor ama incirin fazla bir maliyeti olmadığı için domuzlardan ne kadar kurtarırsak bize kar kalıyor. Kuru incirlerin üzerlerindeki tozları temizlemek için sıcak suyla elden geçiyor. Kuru incirin kilosunu 300 ila 350 TL'den veriyoruz. Kuru inciri haşlamadan pekmeze veya incir ekmeği yapmak için alan kişilere 200 ila 250 TL'den satıyoruz. Bahçe kenar taraflarında ekildiği için ne kadar toplarsak o kadar aile bütçesine katkı sağlıyor.”   -İHA

Kaynak: İHA