Salça, kahvaltılık sos, domates sosu gibi hazırlıklar için kolları sıvayan Alanyalı kadınlar pazarlara ve hallere akın etti. Salçalık domatese bu sene talep daha fazla oldu. Özellikle tonlarca kışlık domates satışı gerçekleştirdiklerini belirten Hal Derneği Başkanı Adem Kaya, “Bu sene yaklaşık 6 bin ton civarı salçalık domates satıldı” dedi.
6 BİN TON SATILDI
Konuya ilişkin konuşan Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya, “Geçen yıl sosluk domates üretimi daha azdı Kilosu 20-25 TL civarındaydı. Bu sene verim arttı. 6 bin ton salçalık domates, 2 bin ton salçalık biber satıldı. Bu sene domatesin kilosu 7-10 TL, biberin kilosu ise 15-20 TL’den satışa çıkıyor. Üretim arttı fiyatlar yaklaşık yüzde 50 düştü” dedi.
SALÇA YAPARKEN DİKKAT
Vatandaşlara salçaları yaptıktan sonra saklama koşullarının büyük önem arz ettiğini belirterek tavsiyelerde bulunan uzmanlar ise, salçaların küflenmesini ya da ekşimeme için sterilize edilmiş cam kavanozlarda saklanmasını, cam kavanozları kullanmadan önce onları kaynar suda uzun süre kaynatıp dezenfekte etmeyi ve kapaklarının temiz ve zedesiz olmasını ve salçanın hava almaması için kapağın sıkıca kapanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. -Alkın BİRİCİK