Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da konuya açıklık getirdi. Bakanlık, "Esnafa Konum Vergisi" başlıklı haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, düzenlemenin yalnızca coğrafi veriler üzerinden gelir elde eden gerçek ve tüzel kişileri kapsadığını, sosyal medya üzerinden konum paylaşan esnafları etkilemediğini belirtti. Ayrıca, esnaftan konum paylaşımı nedeniyle herhangi bir vergi alınmasının söz konusu olmadığı ifade edildi.
Haritalı adres bilgisi paylaşımı yapan ticari işletmelere belli bir ücret karşılığında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan izin alma zorunluluğu getirileceği, gerekli izin belgelerini almayan işletmelere ağır yaptırımlar uygulanacağı öne sürüldü.
"TAMAMIYLA GERÇEK DIŞI"
Katıldığı programda konuya dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iddiaları yalanladı. Yılmaz, konuyla ilgili açıklamasında "Tamamıyla gerçek dışı, böyle bir şey söz konusu değil. Coğrafi bilgi matrisinden veri alarak bunları ticari amaçlarla kullananlarla ilgili bir düzenleme. Esnaf ve vatandaşla hiçbir bağlantısı olmayan bir düzenleme. Tamamen temeli olmayan gerçek dışı bir iddia" ifadelerine yer verdi.
BİR AÇIKLAMA DA BAKANLIKTAN
Konuyla ilgili bir açıklama da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise "Bugün bazı medya organlarında 'Esnafa Konum Vergisi' başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur. Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir" denildi.