KURU İNCİRLERDE ZEHİR TESPİT EDİLDİ 

Bulgaristan ve İtalya'ya gönderilen kuru incirlerin yapılan testlerinde, zehirli ve kanserojen bir madde olan Aflatoksin B1 seviyelerinin yasal sınırları aştığı belirlendi. Bulgaristan için yayımlanan bildirime göre, maksimum 6 µg/kg olması gereken Aflatoksin B1 miktarı 33 µg/kg olarak ölçüldü. İtalya'ya ihraç edilen incirlerde ise bu oran 11.8 µg/kg ile yine yasal sınırı fazlasıyla aştı.

NARLARDA PESTİSİT SEVİYESİ YÜKSEK ÇIKTI 

Bulgaristan’a gönderilen nar ürünlerinde yapılan incelemelerde ise asetamipirid ve sulfoxaflor gibi tarım ilaçlarının izin verilen seviyenin üzerinde olduğu tespit edildi. Maksimum 0.01 mg/kg olması gereken asetamipirid miktarı 0.123 mg/kg olarak ölçülürken, sulfoxaflor seviyesi de 0.057 mg/kg ile kabul edilebilir sınırın beş katına ulaştı.

SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLER 

Aflatoksinlerin zehirli ve kanserojen etkileri bilinirken, özellikle Aflatoksin B1'in genetik hasar yaratabileceği belirtiliyor. Pestisitler ise insan sağlığı üzerinde toksik etkilere neden olabiliyor. AB'nin sıkı gıda güvenliği standartları nedeniyle, bu ürünlerin pazara girişine izin verilmediği açıklandı.

Son yıllarda Türkiye'den AB ülkelerine ihraç edilen gıda ürünlerinde artan ret oranları, gıda güvenliği konusunda daha sıkı denetimlerin yapılmasını gündeme getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi