Bakan Uraloğlu, yazılı bir açıklama yaparak, Türksat 6A'nın 50 derece doğu yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını ve uyduyu 35 bin 786 kilometrede sabitlediklerini ifade etti. Uydunun, çeşitli alt sistemlerde yüzlerce testten geçtiğini ve tüm testlerin başarıyla tamamlandığını vurguladı.
Başarıyla Gerçekleştirilen Testler ve Manevralar
Türksat 6A, 50 derece doğu yörüngesinde kuzey-güney ve doğu-batı yönünde manevralar yaptı. Elektrikli itki alt sisteminin başarıyla ateşlendiğini ve yapılan testler sırasında yörünge yönelim ve kontrol, uydu yönetimi gibi alt sistemlerin başarılı bir şekilde işlediğini belirtti. Ayrıca, TÜBİTAK Uzay tarafından üretilen tepki tekeri ve güneş algılayıcı ekipmanlarının da başarıyla çalıştığı belirtildi.
Uraloğlu, uyduda kullanılan tüm alt sistemlerin ve uydu yer istasyonu yazılımlarının yerli üretim olduğunu ifade etti. Şu anda uydunun tüm fonksiyonlarının sorunsuz çalıştığını belirten Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın 42 derece doğu yörüngesine doğru yolculuk için hazırlıkların başladığını söyledi.
İhracat Potansiyeli ve Yerli Üretim Kazançları
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın Türkiye’ye önemli ekonomik ve teknolojik kazançlar sağlayacağını belirtti. Yüzde 80 yerli üretimle yapılan uydunun her parçasının uzayda başarıyla işlev göreceğini söyleyen Uraloğlu, "Tüm dünyaya uydu parçaları ihraç etme imkânımız olacak. Türkiye sadece haberleşme uydusu üretmekle kalmayacak, aynı zamanda bu alandaki tüm bileşenleri ihraç edecek" dedi.
Türksat 6A'nın dünya genelindeki uydu üreticilerine önemli bir alternatif sunduğuna dikkat çeken Uraloğlu, bu gelişmenin Türkiye'yi uydu ve bileşenlerinin tasarımı ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip yapacağını söyledi. Ayrıca, uydu teknolojisinin gelişmesiyle birlikte Türkiye'nin yetişmiş insan kaynağının artacağı ve sektördeki güçlü konumunun pekişeceği ifade edildi.