Antalya'da ısrarları, trafiği kilitliyor Antalya'da ısrarları, trafiği kilitliyor

28 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, ormanları turizme tahsis etme yetkisine kavuştu. Bu durum, geçmişte de olduğu gibi orman alanlarının ticari amaçlarla kullanılmasına zemin hazırlıyor. Özellikle "Orman Parkı", "Kent Parkı" gibi tanımların geniş yorumlanmasıyla, ormanlık alanlarda büyük ölçekli turizm tesisleri inşa edilmesine olanak tanınıyor.
Çevre Aktivistleri ve Uzmanların Uyarıları
Gazeteci Yusuf Yavuz, bu durumun ormanların sermaye birikimi aracı haline getirilmesine yol açacağını belirtiyor. Olimpos Milli Parkı örneğini vererek, ormanların nasıl parçalandığını ve turizme açıldığını anlatıyor. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Necati Baş ise, ormanların ticari faaliyetlere açılmasının, orman tahribatı, yangın ve sel gibi riskleri artıracağını vurguluyor.
Antalya'da Neler Oluyor?
Beydağları Milli Parkı yakınlarındaki Gökdere Vadisi'ndeki orman alanı, 250 metrekareye kadar yapılaşmaya izin verilerek ihaleye çıkarıldı. Selçuklu Av Köşkü'nün bulunduğu yaklaşık 7,5 dönümlük orman alanı ihalede. Yukarı Karaman'da 8 hektarlık bir alan da ihaleye çıkarılacak. Bezirgan Köyü'ndeki yaklaşık 20 bin metrekarelik alan da aynı durumdaymış.
Bu Durumun Sonuçları Neler Olabilir?
Büyük ölçekli turizm tesislerinin inşası, ormanların doğal yapısına zarar verebilir. Ormanlık alanların parçalanması, birçok canlı türünün yaşam alanlarını kaybetmesine neden olabilir. Yapılaşma ve atık sular, su kaynaklarını kirletebilir. Ormanların yok edilmesi, toprak erozyonunu hızlandırabilir. Turizm yoğunluğu, yerel halkın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ormanların ticari amaçlarla kullanılmasını sınırlayan daha güçlü yasalar çıkarılmalı. Doğal ve kültürel değerleri koruyan, sürdürülebilir turizm modelleri desteklenmeli.  Ormanların önemi ve korunması konusunda kamuoyu bilinçlendirilmeli. Yerel halkın karar alma süreçlerine katılımı sağlanmalı.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi