Alanya’da iklim özelliklerinin tropikal meyve yetiştirmeye elverişli olması, ağaçların bölgeye uyum sağlaması ve getirinin çok olması üreticileri tropikal meyve yetiştirmeye teşvik etti. Üreticiler Alanya’da birçok tropikal meyveyi yetiştirerek hem iç pazara hem de dış pazara sunarak ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 

Antalya'da ısrarları, trafiği kilitliyor Antalya'da ısrarları, trafiği kilitliyor

ALANYA’DA 38 ÇEŞİT MEYVE YETİŞİYOR 
Alanya’nın tropikal meyve üretimine oldukça elverişli olduğunu ve burada her türlü meyvenin yetişebileceğini söyleyen Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar,” Şu anda Alanyamızda 38 çeşit tropikal meyve yetişiyor. Bunlardan bizim için getirisi en çok olan muz ve avokado. Muz ve avokado da da hem ithalat hem de ihracat yapıyoruz. Alanya’da yetişen meyveler ise şunlar, avokado, yenidünya, muz, mart inciri, kiwano, papaya (ağaç Kavunu), pepino, gojiberry, hint ayvası, longan, pondoh, mangis, belimbing, jambu, rambutan, sawo, shadok, mango, ananas, passiflora, guava, physalis, durian, Sweet tamarind, jack fruit, rambutan, lychee, lime, cherimmoya, pikan cevizi, pamelo, durian, karambola, bread fruit (Ekmek Meyvesi), Hint dutu, kamkat, Pitaya (Ejder meyvesi). Bunların yarıdan fazlası şu anda hobi amaçlı yetiştiriliyor” dedi. 
 TÜRKİYE’NİN TROPİKAL MEYVE İHTİYACI ALANYA’DAN KARŞILANIYOR 
İlk sırada muz ve avokado üretiminin geldiğini söyleyen müdür Rüzgar,” Muz Alanya’nın tescilli ürünü. Son 5 yılda bu konuda ciddi bir yol kat ettik ve büyük bir bölümünü örtü altına aldık. Alanya, Türkiye’de muz ihtiyacının 30’unu karşılıyor. Avokado ekonomik değeri olan ikinci tropikal meyvemiz. Türkiye’nin avokado ihtiyacının yüzde 70’i Alanya’dan karşılanıyor. Mango’nun ise yüzde 80’i karşılanıyor” şeklinde konuştu. 


ÜRETİCİYE TAM DESTEK 
Tropikal meyve yetiştiren üreticilere destekler verildiğini söyleyen Rüzgar,” Üreticiye her yıl mazot, gübre, fidan, yerli tohum ve kredi desteği de Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği kapsamında muz sarartma, paketleme ve işleme gibi tesis kuranlara yüzde 50 hibe desteği verilecek” diye konuştu. -Fatma Bedia UYAR
 

Muhabir: Fatma Bedia UYAR