Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem'in ev sahipliğinde inşaat ve emlak sektörü temsilcileri ile buluşup, sektörün sorunlarını dinledi, çözümüne ilişkin de çalışma yapma sözü verdi. Alanya Müteahitler Birliği (MÜTBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Küçüker'in de katıldığı toplantıda ilk olarak konuşan ALTSO Başkanı Eray Erdem, "Alanya'da bir sektörün sorunu sadece o sektörün sorunu değil. Bir sektörün sorunu diğer sektörlerin de sorunu haline geldi. Çünkü bizim beslendiğimiz ana damar, ana arter turizm. Buraya glene yabancı ülke vatandaşlarının bıraktığı para. Bunu ister gelir otelde kalarak bırakır, isterse konut alır bırakır, mal alır satar bırakın ama bir şekilde bırakır. Bir çok yanlış uygulama nedeni ile yabancı insanlar da Alanya'ya gelmez oldu. İnşaat sektörünün sorunu artık bu şehirde herkesin sorunu haline dönüştü. Çünkü ekonomi bozulduğu zaman her şey bozulur. Son iki yılda da bunu sosyal hayatta da günlük hayatta da görmeye başladık" dedi.

"SEKTÖR CİDDİ SIKINTI İÇİNDE"

Kendisinin de inşaat ve emlak sektöründen gelen biri olduğunu söyleyen Milletvekili Aykut Kaya, "Ben inşaat ve emlak sektörünün sorunlarına vakıf birisiyim. Ben de inşaat ve emlak sektörünün sorunlarının Ankara'da takipçisi olmak ve bu sorunları çözmek istiyoruz. Son zamanlarda inşaat ve emlak sektöründe ciddi bir sıkıntı var. İnsanlar artık işlerini sürdürebilir durumda değil. Ben bunu yerinde görüyorum. İnşaat ve emlak sektörünü sadece inşaat ve emlak sektörü olarak görmemek lazım. Bu sektör, en az 70 kalemi etkileyen büyük bir sektör. Bu sektör istihdam yaratan bir sektör. Alanya'da inşaat ve emlak sektörü çöktüğünde Alanya ekonomisi çöker, Antalya ekonomisi çöker. Bu sektörü makul bir şekilde ayakta tutmak lazım. Hele şu aşamada maliyetlerin bu kadar yüksek olduğu, iş yapmanın bu kadar zor olduğu bir dönemde esnaflarımıza destek olabilmenin yollarını bulmalıyız" dedi.

"250 MİLYON EUROYU ALANYA ELİNDEN KAÇIRDI"

MÜTBİR Başkanı Mustafa Küçüker, "Yabancı yatırımcının ekonomiye katkısını herkes biliyor. Şuanda Alanya'da 60 bine yakın yabancı yatırımcı ikametgahını yenileyemedi. Bu insanlar da farklı destinasyonları tercih etti. Bunun ekonomiye aylık 200 ile 250 milyon Euro esnafa gelecekten bu para piyasadan çekildi. Bu paranın gitmesini herkes hissediyor. Bu yabancılar da 10 daire almış, 30 daire almış. O daireler boş kalmasın diye kiraya verecek. İkametgahlarla satılmasının bölgede yüzde 25'ine ikametgah veriliyor. Elektrik, internet aboneliği için ikametgah isteniyor. Bu nedenle ikametgah için konan kriterin dolması nedeniyle ikametgah alınamıyor. Bunlar için ikametgah istenmese belki de ikametgahın büyük bir bölümü boş kalacak. Bu konuda çözüm üretilmeli" diye ifade etti.

Araç sahiplerine kötü haber yine geldi! Bu gece de tabela değişiyor Araç sahiplerine kötü haber yine geldi! Bu gece de tabela değişiyor

Daha sonra inşaat ve emlak sektörü temsilcileri, şehirde yaşayan ama daha sonra şehirden göç edenlerin ikametgahının halen olması nedeniyle yabancıya ikametgah izni alınmaması nedeniyle satış yapamadıklarını söylediler. Elektrik, su ve internet gibi abonelikler için ikametgah izni alınmamasını isteyen sektör temsilcileri, ikametgah için belirlenen yüzde 25'lik kriterin yerine bunun ilçe bazında uygulanmasının hem yabancı yatırımcı hem de sektör açısından önem arz edeceğini de ifade ettiler. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK