Alanya’da çevre ve insan sağlığını koruma amacıyla başlatılan atık ilaç toplama projesi, 30 Aile Sağlığı Merkezi’nde bulunan “Atık İlaç Toplama Noktaları” ile yıllardır aktif olarak devam ediyor. Evlerde kullanılmayan, tarihi geçmiş veya bozulmuş ilaçların gelişi güzel çöpe atılmasının önüne geçmek için oluşturulan bu sistem, çevreye verilen zararı en aza indiriyor.

NADİR ALDEMİR’DEN VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Alanya İlçe Sağlık Müdürü, Nadir Aldemir, vatandaşların atık ilaçların doğru şekilde bertaraf edilmesi konusundaki hassasiyetini artırmak amacıyla bir açıklama yaptı. Aldemir, “Atık ilaçların doğaya veya çöplere karışması, geri dönüşü olmayan çevresel zararlar doğurabilir. Bu ilaçlar su kaynaklarını kirletebilir, toprağa zarar verebilir ve doğal yaşamı tehdit edebilir. Alanya Belediyesi’nin, İlçe Sağlık Müdürlüğü’müz işbirliğiyle oluşturulan Atık İlaç Toplama Noktaları bu riskleri ortadan kaldırmak için önemli bir fırsat sunuyor. Vatandaşlarımızın bu noktaları kullanması hem çevremizi koruyacak hem de insan sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldıracaktır” dedi.

PROJEYE KATILIM NASIL OLUYOR?

Vatandaşlar, kullanılmayan veya tarihi geçmiş ilaçlarını Alanya genelindeki 30 Aile Sağlığı Merkezi’ne giderek burada yer alan atık ilaç toplama kutularına bırakabiliyor. Bu ilaçlar daha sonra lisanslı firmalar tarafından toplanarak çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf ediliyor.

ÇEVRE VE SAĞLIK İÇİN BASİT BİR ADIM

Yetkililer, atık ilaçların doğru şekilde imha edilmesinin sadece çevreyi değil, su kaynaklarını ve doğal yaşamı da koruduğunu belirtiyor. Ayrıca, çöplere atılan ilaçların yanlış kişiler tarafından kullanılması ya da doğrudan çevreye karışması gibi riskler de bu sistemle engelleniyor.   -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK