Bal kabağının faydaları pek bilinmiyor. Sağlık için oldukça yararlı olan bal kabağı, kilo kontrolünden, kalp sağlığına, bağışıklık sisteminden kış depresyonuna kadar pek çok etkene iyi gelerek sağlığımızı koruyor.  

Günümüzde birçok ülkede anti-inflamatuar, antioksidan, antiviral ve antidiyabetik özellikleri nedeniyle ilaç olarak kullanılmakta olan balkabağının faydalarını Alanya Postası Gazetesi okurları ile paylaşan Diyetisyen Buket Çelik, “Besleyici içeriği ile Balkabağını tatlılarda, pudinglerde, çorbalarda, mezelerde ya da ana yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz” dedi.

“A, B1,B2,B3 VE C VİTAMİNLERİ AÇISINDAN ÇOK ZENGİN”

“Kış aylarında sürekli gözümüzün önünde olan ancak çok da sık tüketmediğimiz bir besin olan balkabağı çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir” şeklinde konuşan Çelik, “İçeriğinde bulunan yüksek miktarda lif sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenleyerek tansiyon dengesine yardımcı olur.

 Balkabağı A vitamininin iyi kaynaklarındandır. Yağda eriyen vitaminlerden biri olan A vitamini ; epitel dokuyu kurumaya, sertleşmeye karşı koruyan mukus salgısının sentezine yardım eder. Bu doku vücudumuzu kaplayan derinin üst tabakasında, burun, ağız, solunum ve sindirim sisteminin iç yüzeylerinde bulunur. Bu doku sağlıklı olduğunda vücuda bakteri girişini engelleyici görev yapar” dedi.

“GÖZ SAĞLIĞI İÇİN BİREBİR”

Göz sağlığımız için büyük fayda sağlayan Balkabağını tüketmekten çekinmeyin şeklinde konuşan Çelik açıklamasının devamında, “Göz sağlığı için de oldukça faydalı olan A vitamini karanlıkta görmeyi sağlar. Kemik büyümesi, üreme fonksiyonu ve genel büyüme sürecinin desteklenmesinde de rol sahibidir.  

Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre kanseri önlemede önemli rol oynayan beta-karotenden oldukça zengindir. Harvard Halk Sağlığı Beslenme Departmanı tarafından yürütülen bir araştırmaya göre beta karotenden zengin bir diyet prostat kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Balkabağını tatlılarda, pudinglerde, çorbalarda, mezelerde ya da ana yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz” sözlerine yer verdi.   -Fatma Bedia UYAR
 

Muhabir: Fatma Bedia UYAR