Su altı belgeselcisi Tahsin Ceylan'ın çektiği görüntülerde, teknelerin çapa atma anında deniz çayırlarının kökünden sökülerek tahrip olduğu açıkça görülüyor. Bu durum, hem deniz ekosistemini tehdit ediyor hem de iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayan deniz çayırlarının yok olmasına neden oluyor.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, deniz çayırlarının Akdeniz'in biyolojik çeşitliliği için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Gökoğlu, su sıcaklığının artması ve teknelerin zarar vermesi nedeniyle deniz çayırlarının hızla yok olduğunu belirterek, "Akdeniz çölleşiyor" uyarısında bulundu.
Çözüm: Tonozlama Sistemi
Uzmanlara göre, bu sorunun çözümü için teknelerin bağlanabileceği tonozlama sistemine geçilmesi gerekiyor. Tonozlama sistemi, hem deniz çayırlarına zarar vermeyi önleyecek hem de balıklar için yeni bir yaşam alanı oluşturacak.
Dalış eğitmenleri de, bölgede tonozların acilen kurulması gerektiğini belirtiyorlar. 20 yıl önce yemyeşil olan deniz tabanının, bugün neredeyse deniz çayırlarından yoksun olduğunu ifade eden eğitmenler, tonozlama sistemi sayesinde deniz çayırlarının yeniden çoğalabileceğini söylüyorlar. -Haber Merkezi