Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan mersin balığının üretimi konusunda önemli bir adım attı. Enstitü, 12 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucu Akdeniz'de mersin balığı üretmeyi başardı.
Havyarıyla oldukça değerli olan mersin balığı, özellikle Karadeniz ve Hazar Denizi'nde yaşayan bir tür. Enstitü, bu türü Akdeniz'e adaptasyon sağlayarak sürdürülebilir bir üretim modeli geliştirdi. Her yıl ürettikleri yavruları denize bırakarak doğal popülasyonun artmasını hedefliyor.
Enstitü Müdürü Serkan Erkan, özel sektörü mersin balığı üretimine teşvik ediyor. Erkan, mersin balığının kilogramı bin dolardan 10 bin dolara kadar alıcı bulabildiğini ve üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olabileceğini vurguluyor. Bu amaçla, üreticilere eğitim vererek ve yavru balık temin ederek destek oluyorlar.
Hedef, hem mersin balığının neslini korumak hem de bu türü ekonomik bir değere dönüştürmek. Enstitü, Fethiye bölgesindeki bazı alabalık üreticilerine de mersin balığı yavrusu vererek bu alanda yeni iş birlikleri oluşturuyor.
Enstitü, daha önce de alabalık, çupra ve levrek üretimi konusunda önemli başarılara imza atmıştı. Şimdi de mersin balığı üretiminde Türkiye'de öncü olmak istiyor. -Haber Merkezi