Milyonlarca çalışan, yeni asgari ücretin ne kadar olacağını beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda değerlendirmelerde bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Şimşek, "Asgari ücret bir komisyon tarafından belirleniyor; bu yüzden benim şu an bir yorum yapmam doğru olmaz. Ancak şunu söyleyebilirim, çalışanlarımızı enflasyon karşısında mağdur etmeyeceğiz" dedi.


'KEŞKE' DİYEREK BAŞLADI

Asgari ücretin komisyon tarafından belirlendiğini hatırlatan Şimşek, "Değerlendirme yapmak için erken, ancak keşke katma değeri yüksek ürünler üretebilsek, teknolojik ve verimlilik açısından ileri seviyede olsak da asgari ücretimiz çok daha yüksek seviyelerde olsa" dedi. Şimşek, bu hedef doğrultusunda yapısal reform çalışmalarında AR-GE, teknolojik, yeşil ve dijital dönüşüme öncelik verdiklerini kaydetti.


'ÇALIŞANI KORUYACAĞIZ!

Son 22 yılda en düşük memur maaşının reel olarak yüzde 238, dolar bazında ise 1139 dolara ulaştığını belirten Şimşek, emekli maaşlarının reel olarak yüzde 543, dolar bazında ise yüzde 812 arttığını ifade etti.

Asgari ücretin de reel bazda yüzde 212, dolar bazında ise yüzde 343 arttığını dile getiren Şimşek, "Çalışanlarımızın enflasyon karşısında ezilmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Geçen yıl asgari ücreti yüzde 107,5 artırdık. O dönemki enflasyon yüzde 65’ti. Bu yıl enflasyon yüzde 44 olarak revize edildi; asgari ücret ise yüzde 49 artırıldı" açıklamasında bulundu.

ELEŞTİRİLERE TEPKİ GÖSTERDİ

Vergi konusundaki sorulara yanıt veren Şimşek, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının maliyetinin 853 milyar lira olduğunu söyledi ve, "Asgari ücrete vergi mi getirelim? Yatırımları teşvik etmeyelim mi?" diyerek eleştirilere tepki gösterdi.

Engelli, emekli ve şehit yakınları gibi gruplar için toplamda 259,2 milyar liralık vergiden vazgeçtiklerini, AR-GE ve yenilik teşviklerine ise 147,3 milyar lira ayrıldığını ifade etti.

ZENGİNLERE YÖNELİK VERGİLER ARTTIRILDI

Şimşek, bazı şirketlerin vergi indirimlerinden faydalandığı için vergi ödemediğini belirterek, yurt içi asgari kurumlar vergisi düzenlemesi getirdiklerini açıkladı.

Bu düzenleme ile şirketlerin en az yüzde 10 vergi ödeyeceğini belirten Şimşek, "Çok uluslu şirketler minimum yüzde 15 vergi ödeyecek. Bu düzenlemeler, benim bakanlık dönemimde hayata geçirildi. Şirketlerin taşınmaz satış kazanç istisnalarını azalttık ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine stopaj vergisi ekledik. Zenginleri daha fazla vergilendiriyoruz" dedi.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi