Alanya Kalesi, Selçuklu İmparatorluğu'nun en parlak dönemlerinde inşa edildi. Bu nedenle mimarisi ve planlaması son derece ileri düzeyde bir yapı olan Alanya Kalesi tarih ve kültür meraklılarını kendine çekmeye devam ediyor. İlk olarak Helenistik dönemde bir akropol olarak kullanılan Alanya Kalesi, bugünkü halini 13. yüzyılda, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad döneminde aldı.
 

YENİDEN İNŞA ETTİRİLDİ

Alanya'nın fethi sonrası Sultan Alaeddin Keykubadhem bölgenin savunmasını güçlendirmek hem de denizden gelecek tehditlere karşı önlem almak amacıyla kaleyi yeniden inşa ettirdi. Kaleyi çevreleyen surların antik çağlardan itibaren var olan yapıların üzerine inşa edilmesi nedeniyle kale, farklı dönemlere ait mimari özellikler taşıyor. 
 

Denizden 250 metre yükseklikte bir yarımada üzerinde yer alan Alanya Kalesi, 6.5 kilometre uzunluğunda surlarla çevrili, bu surların üzerinde 140 kule ve 400’e yakın sarnıç bulunuyor. Surlar, denize kadar inen dik yamaçlardan başlayarak kaleyi kuşatıyor ve İç Kale (Kale-i Sultani), Orta Kale ve Dış Kale olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor.
 

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN AKININA UĞRUYOR

Kalenin en yüksek ve savunma açısından en güçlü bölümü olan Kale-i Sultani’de sultan ve ailesi için yapılmış olan saray, sarnıçlar, cami ve bazı diğer önemli yapılar yer alıyor. Orta Kale ise askeri amaçlarla kullanılmış ve kaleyi savunan askerlerin konakladığı alanları içeriyor. Dış Kale’de de halkın yaşadığı evler, atölyeler, zanaatkarların dükkanları ve çeşitli sivil yapılar yer alıyor. Alanya Kalesi gerek tarihi gerekse manzarası ile büyüleyici bir yer olmakla birlikte özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor.
 

UNESCO LİSTESİNDE YER ALIYOR 

Kale, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor, tam listeye dahil edilmesi için çalışmalar devam ediyor. Ziyaretçiler kaleye çıktığında, muhteşem Alanya manzarasını, Akdeniz'in engin mavisini ve Toros Dağları'nın görkemli siluetini görebiliyor. Ayrıca ziyaretçiler, kalede yer alan birçok tarihi yapıyı keşfederek geçmişin izlerini sürebiliyor. Kale içerisindeki eski Selçuklu ve Osmanlı yapıları, özellikle tarihe meraklı ziyaretçiler için büyük ilgi çekiyor.  (Haber Merkezi)

Kaynak: Haber Merkezi