Alanya'da görürseniz ihbar edin! Bakanlık ifşaya başlıyor Alanya'da görürseniz ihbar edin! Bakanlık ifşaya başlıyor

Haziran'da geçen yıla göre orman yangını sayısı 4.3 kat, yanan orman alanı ise 25.3 kat arttı. Bu durum, sıcaklık ve rüzgarın arttığını, nemin düştüğünü ve ormanlarımız için büyük bir tehlike arz ettiğini gösteriyor.

Özellikle turizm tesisleri büyük risk altında. TOD Başkanı Özkara, "Bu yılki yangınlarda daha geniş alanlar yanıyor. Bu durum, sıcaklık ve rüzgarın arttığını, nemin düştüğünü gösteriyor. Bu veriler, ormanlarımız için çok büyük alarm sinyali demek. Özellikle turizm tesisleri büyük risk altında" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) verileri de felaketi haber veriyor. Geçen yıl Haziran ayında 138 yangında 155 hektar alan zarar görürken, bu yıl Haziran'da 590 yangında zarar gören orman alanı 3 bin 921 hektara yükseldi.

Yangınların hızla yayılmasına ve genişlemesine neden olan 3 faktör var: Sıcaklık, nem ve rüzgar. Bu yıl bu 3 faktör de fazlasıyla yaşanmaya başladı. Ortalama sıcaklık 40 dereceye yaklaştı, nem 20'lerin altında ve rüzgar limitin üstünde.

Peki ne yapmalı? TOD Başkanı Özkara, ormanların önceden kuru ottan ve çalılardan temizlenmesi gerektiğini söylüyor. "Merdivenleri yok etmeden orman yangınlarını önleyemeyiz" diyor.

Ancak yangınla mücadelede kara kuvveti de çok önemli. 2018'e kadar orman köylülerinden 18-50 yaş arasındakiler yangın mükellefi olurdu. Bu deneyimli kişiler yangını başlar başlamaz müdahale edip önlerdi. Şimdi bu kalktı, yerine gönüllülük esaslı sistem geldi.

Gönüllülerin tecrübesi olmadığı için çok etkili değil. Daha da kötüsü yangına karadan su sıkan arazözlerde en az 6 kişi çalışması gerekirken şu anda 3’er kişi çalışıyor. 3 kişinin hortumları uzatıp basınçlı hortumu tutup müdahale etmesi çok zor, hatta imkansız. Can güvenliğini sağlayacak donanımlar da yetersiz.

Uçaktan atılan su da yetersiz. 400 hektardaki bir yangının enerjisi Hiroşima’ya atılan atom bombasına eşittir. Yukarıdan uçakla bıraktığınız 3 tonluk su denizde damla gibi kalıyor. Ağaçlara ulaşmadan buharlaşıyor.

Kahramanmaraş'tan başlayarak Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir kuzeyde Trakya'ya kadar olan alan büyük risk altında. Bu alandaki turizm tesislerinin yangında kül olma riski var.

Türkiye Ormancılar Derneği, yetkililere acil önlem çağrısı yapıyor. Ormanların temizlenmesi, yangınla mücadelede kara kuvvetinin güçlendirilmesi ve yangın söndürme ekipmanlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde Temmuz ve Ağustos aylarında çok daha büyük yangınlar ve kayıplar yaşanabilir.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi