Aydın'da hem vatandaş hem de üretici kurulan merdiven altı imalathanelerden şikayetçi Çeşitli boyutlarda üretilen sahte yağlar üzerinden kazanç sağlayan çeteler tek tek çökertilirken ortaya çıkan bilanço ise şaşırttı.

Palamut ve hamsiyi unutun: Ekim ayında bu balıkları yemelisiniz! Palamut ve hamsiyi unutun: Ekim ayında bu balıkları yemelisiniz!

SAHTEKARLIK REKOR KIRDI

Eylül ayında toplamda 15 bin 568 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Bunlardan 7 bin 228 litrenin maliyetinin 2 milyon 728 bin TL olduğu öğrenildi. Aydın’ın zeytinyağının dünyanın en kalitelisi olduğunu söyleyen üreticiler, “Bu sahtekârlar yüzünden memleketimizin adı sahte yağla anılmaya başlanacak. Biz bin bir emekle üretiyoruz. Bunlar hem halk sağlığını hiçe sayıyor hem de Aydın’ın adını lekeliyor. Bizim zeytinimiz, zeytinyağımız dünyanın en iyisi” isyanında bulunuyorlar.

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 
 

Aydın’ın köklü yağ işletmecisi Haydar Vural, artan sahte yağ satışlarından kendilerinin de rahatsız olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu konuda tüketicinin bilinçli olması gerekiyor ya da bilinçlendirmesi gerekiyor. Zeytinyağ alırken muhakkak ki analiz raporlu Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağ Tebliğine Uygunluk Belgesi mecbur gösterilmeli ve tüketici de bunu istemeli. Bu raporun da resmi analiz raporu olması önem kazanmaktadır.

'KAREKOD SİSTEMİ'
 

Hatta ve hatta uygulamada üretilen markalı zeytinyağları da arkada karekod sistemi olup tüketici bu kara kodu okuyarak bu analiz raporunu görebilmeli. Karekodlu analiz raporu etiketlerde şart olmalı. Analiz raporu sahte mi değil mi burada da önem arz eden bir durum var. Parti seri numaranın şişedeki parti seri numaranın analiz raporundaki parti seri numarasıyla örtüşmesi gerekiyor”

GIDA POLİSİ ÖNERİSİ
 

“Pazarlarda ve yol kenarlarında markasız, kontrolsüz yağların satılıyor olması büyük bir risk taşıyor. Bunun yasaklanması gerekiyor. Gerekiyorsa devletin gıda polisi oluşturması da gündeme gelebilir.' dedi. (Haber Merkezi)

Kaynak: Haber Merkezi