Millet olarak övmeyi, övülmeyi çok seviyoruz. Bir işi yaptığımızda iyi olduysa tebrikleri almak için yarışıyoruz, ortaya çıkan en ufak sorunda da ara ki sorumlu bulasın. Akdağ’da yapılan 1. Kayak Şenliği için de aynen bu durum yaşandı.
Alanya’ya bir kayak merkezi kazandırmak amacıyla Alanya’nın ev sahipliğinde bu yıl ilki gerçekleştirilen Akdağ Kayak Festivali renkli görüntülere sahne olmuş, sonunda Akdağ için atılan bu adım herkesi mutlu etmişti. Ancak bu dağın görünen yüzü oldu…


Alanya Akdağ Kayak İhtisas ve Spor Kulübü tarafından düzenlenen 1. Alanya Akdağ Kayak Festivali'nden bir gün sonra bölgeye giden bir doğa tutkununun tarafıma ulaştırdığı görüntüler Sanki insanlığın elinin değdiği yere götürdüğü talanı anlatır gibiydi. Bu kareleri sizlerle de paylaşmak istedim. Belki bu fotoğrafları görünce aranızda ‘Bun da ne var birileri gider toplar, halledilir. Yazmaya ne gerek var?’ diyenler olacak. Ama o birileri kim olacak. Şenlik için aylardır hazırlık yapılırken hiç sonrası düşünülmedi mi? Doğaya zarar verdiği için plastik poşetin 25 kuruştan satılmaya başlandığı bir ülkede, doğa etkinliğinde bu zararı verenlere ne demeli? Fotoğrafta da görüyorsunuz, Akdağ hatırası olarak insanlarımız orada, soda şişeleri, plastik poşetler, şişeler bırakmış. Şenlik görüntüleri Alanya’ya yakıştı da çöplük görüntüleri de yakıştı mı?
Sadece bana ulaşan bu görüntülerle de kalmadı bu şenliğin Alanya'nın imajını zedeleyen bu görüntüler. Şenlikte birçok farklı etkinlik yapıldı. Bunlardan bir tanesi de pilatesti ve pilatesin ardından gökyüzüne bırakılan rengarenk balonlar etkinliğin en göz alıcı en güzel karelerini ortaya çıkaran anlardı. Ancak Fin gazeteleri bu etkinliği manşetlerine taşıdı ve 'Doğa etkinliğinde doğa katliamı' ifadeleriyle yer verdi. Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi diye nitelendirdiğimiz Alanya, bu kez dünyaya hiç de iyi açılmadı. Etkinlikte gökyüzüne bırakılan yüzlerce balonun içindeki gazın atmosfere ve kuşların yaşamına zarar vermesi, doğ tutkunlarının tepkisini topladı. Bu birinci kayak şenliğiydi. Geçti, gitti. Ancak o bölge bir kayak merkezine dönüştüğü an rant alanı da olacağı için bundan sonra atılacak her adımda dikkatli olunmasında fayda var. Umuyorum ki bu yaşananlar, bundan sonra yapılacak olan her etkinlikte doğaya zarar vermeden, eğlenmeyi planladığımız gibi arkamızda bıraktıklarımızı da temizlemeyi planlanması için bunlar ilk ve tek örnek olur.