Anka Haber Ajansı'na konuşan öğrenciler, yurtlarda yaşadıkları sıkıntıları gözler önüne serdi. Daracık odalar, yetersiz banyo ve tuvalet imkanları, sağlıksız yemekler ve ilgisiz yönetim, öğrencilerin en büyük şikayetleri arasında yer alıyor.

Gazi Üniversitesi öğrencisi R.B., "Katlarda yüz yirmi beş kişinin paylaştığı birkaç duşakabin ve lavabo var, mahremiyet yok" diyerek yaşadığı zorlukları anlatırken, Ankara'daki bir üniversite öğrencisi H.Ö. ise "Bu ekonomide, aylık 2 bin TL bursla cezaevlerinden daha kötü olan odalarda yaşıyoruz" diyerek sitem etti.

Aşiret düğününde yine gözler kamaştı Aşiret düğününde yine gözler kamaştı

Tekirdağ'da öğrenim gören Z.U. ise yurtlardaki kapasite artışının sorunları çözmek yerine daha da büyüttüğünü ifade etti. "Odalarda kişisel komodin, dolap ve baza altı yerleri eksik. Tek özel alan olan giyinme kabini yerinden sökülüp tek gözlü dolaplarla değiştirildi" diyen Z.U., bu durumun oda içindeki gerginliği artırdığını belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı raporuna göre, Türkiye'de birinci ve ikinci öğretimde okuyan toplam öğrenci sayısı 3 milyon 761 bin 637 iken, devlet yurtlarının kapasitesi 759 bin 838 olarak belirtilmişti. Bakan Osman Aşkın Bak ise geçen yıl yurt kapasitesinin 950 bine çıkarıldığını ve yüzde 87'lik yerleştirme oranıyla rekor kırıldığını duyurmuştu. Ancak kapasite artışı, sorunları çözmekten ziyade daha fazla öğrencinin bu koşullara maruz kalmasına neden oldu.

Öğrencilerin en büyük talepleri arasında, daha temiz ve düzenli yurtlar, yeterli sayıda banyo ve tuvalet, sağlıklı ve besleyici yemekler, öğrenci temsilcilerinin etkin katılımı ve şikayetlere duyarlı bir yönetim yer alıyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi