Planlı üretim hem cep kurtaracak hem de üretilen ürün miktarını garantiye alacak. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe sürdürülebilir tarım modelinin gelecek yılları kurtaracağını ve planlı üretimin büyük önem arz ettiğini belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan her bölgeye özel planlı üretim projesinin hayata geçirilmesini istedi. Göktepe, “Planlı üretimi önemsiyoruz. Bakanlığın şuanlık sadece arpa buğday gibi ürünlerde planlaması var. Alanya’da bu ürünlerin üretimi sadece yüzde 5. Biz bölgemizde örtü altı üreticiliği yapan ve şuanda hali hazırda ekimi başlanan domates, salatalık gibi örtüaltı ürünlerimiz içinde destek istiyoruz” dedi.
ÖRTÜ ALTINDA EKİM BAŞLADI
Üreticiler Ağustos ayının 15’i itibariyle domates, salatalık ve patlıcan gibi ürünleri toprakla buluşturmaya başladı. Başkan Göktepe, çiftçilerin geleceği öngöremediği için üretimi birkaç çeşide böldüğünü ifade ederek, “Devletimizin tarımsal destekleme modellerinde bu sene 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde destekleme modeli var. Şuan ki yapılan planlı üretim modeli sadece arpa, buğday, çavdar, ayçiçeği gibi benzer ürünler için. Ancak bu bölgesel bir planlama ile uygulanmalı. Çünkü bizim bölgemizde bu tarz ürünlerin üretimi yüzde 5 oranında. Özellikle şuanda turfanda sebzeciliğin başkenti olan Alanyamızda bizler bu ürünleri üretip güvenilir gıdayı üretip sofralara ulaşmasına vesile oluyoruz. Güncelde şuan örtü altı üretimin maliyeti çok yüksek. Bir seranın bugün ki yatırım maliyeti 500 bin TL’nin üzerinde” dedi.
“ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜN GELECEĞİNİ ÖNGÖRMEK İSTİYOR”
“Tarımsal üretimin sürdürülebilir olması için önce planlama sonra sözleşmeli tarım modeli oluşması lazım” diyen Başkan Göktepe, “İlaç, enerji, mazot, gübre başta olmak üzere bu tarz maliyetler ile mücadele ettiğimiz için bu ürünlerin planlanması şart. Bakanlığımız bu konuda çalışma yapacaktır ama biz bunun ivedi bir şekilde olmasını istiyoruz. Üretici üretmiş olduğu seradan 20 ton domates alacaksa bu domatesin taban fiyatını bilmek istiyor. Ziraat odası olarak her sene Haziran ayında atılmış olan fide sayılarını üreticilerimiz ile paylaşıyoruz ki planlama yapsın diye. Biz o yüzden ivedi bir şekilde patlıcan, domates, salatalık gibi örtü altı üreticilikte planlama istiyoruz. Planlı üretimi önemsiyoruz” dedi. -Fatma Bedia UYAR