Tayakısı, üreticinin maliyet artışlarının çiğ süt fiyatlarına yansımadığını ve bunun da çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurguladı. "Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor. Bin bir emekle ürettiği sütü iyi bir fiyattan satmak istiyor. Olmuyor! Tüketici uygun fiyata süt içmek istiyor. Olmuyor! Ne çiftçi istediği fiyattan sütünü satabiliyor ne de tüketici istediği fiyattan süt içebiliyor" dedi.

ü

Tayakısı, çiftçinin elinden çıkan sütün fiyatının neredeyse 3 katına çıkarak tüketiciye ulaştığını ve bu durumdaki sorumlunun özelleştirilen kurumlar olduğunu savundu.

"Süt Endüstrisi Kurumunu (SEK), Et ve Balık Kurumunu (EBK) ve daha nice Kamu İktisadi Teşebbüsünü özelleştirenler bugün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusudurlar. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi piyasanın insafına terk edenlerin ülkeyi getirdiği nokta ortadadır."

Hayvan Kesimi ve Süt Üretiminde Azalma:

Tayakısı, yurtdışından hayvan ithal edilmeden ülkemizde et üretilemez hale geldiğini ve üreticilerin maliyetlere dayanamayıp ineklerini bile kesime gönderdiğini belirtti. Bu durum da süt üretiminde azalmaya yol açtı.

"Yeterli sayıda ve kalitede hayvana sahip olunamayan yerde sütte olmaz."

TUİK Verileri Endişe Verici:

TUİK verilerine göre 2022-2023 yıllarında büyükbaş hayvan varlığımız yaklaşık 500 bin baş, küçükbaş hayvan varlığımız ise yaklaşık 4 milyon baş azalmıştır. Buna mukabil süt üretimimiz ise yaklaşık 100 bin ton azalmıştır.

Avrupa'ya Geride Kaldık:

Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başına düşen süt tüketimi ortalama 100 litreyi aşarken, ülkemizde yaklaşık 27 litre civarında kaldığı görülüyor.

Çözüm Önerileri:

Tayakısı, hükümetin süt politikası oluşturması gerektiğini ve bu politikanın üreticiyi desteklemesine ve tüketiciye uygun fiyatlı süt sunmasına odaklanması gerektiğini savundu.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi