-ALKIN BİRİCİK

ÇEVBİD Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Özgün Özdeş, suya en çok ihtiyaç duyan meyvelerin başında Coğrafi İşaret Belgesi alan muzun geldiğine dikkat çekti Özdeş araştırmasını İngiltere’de yayınladı. Özdeş’in kuraklık ve muz konusundaki tez çalışması ise bugünden itibaren yazı dizisi olarak Posta Medya’da yayınlanacak.ü

Kuraklık çalışmasının Alanya’dan İngiltere’ye uzanan yolculuğu hakkında bilgi vererek kendinden bahseden Özdeş, “Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. İngiltere'de İklim Değişikliği ve Uluslararası Kalkınma üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Tez konumu ise muz üretimi ve kuraklık alanında seçtim.” dedi.
“TROPİKAL MEYVELERE UYGUN DEĞİL”
Tez konusu olan Alanya’da muz üretimi ve kuraklık ilişkisi hakkında bilgi veren Özdeş, “Burada özellikle muz üreticilerinden ve Alanya'daki devlet yetkililerinden aldığım bilgiler üzerinde Tez çalışmamı şekillendirdim. Zaten Alanya’da yaşadığım, büyüdüğüm için buradaki muz üretimine aşinayım. İngiltere'de aldığım eğitimde de kuraklığın çok ciddi bir problem olduğunu, bunun da sadece iklimle değil aynı zamanda insanların su tüketimiyle bağlantısı olduğunu görünce çalışmaya yoğunlaştım. Muzun aslında tropikal bir bitki olduğunu ve Alanya için uygun olmadığını fark ettim. Alanya sonuçta Akdeniz iklimi olan bir yer. Buranın yarı kurak iklim özelliklerinden dolayı yeterli miktarda kullanılabilir su yok. Bu yüzden yeraltı kaynaklarının da çok fazla kullanıldığını fark ettim. Bende büyüdüğüm yerle ilgili bir çalışma yapmak yardımcı olmak istedim” diye konuştu.
“ZEYTİN VE KEÇİBOYNUZU ÖN PLANA ÇIKMALI”
Alanya’da ikliminin aslında muz üretimine uygun olduğuna dikkat çeken Özdeş, “Şu anda ÇEVBİD’de çevre politikaları ve uluslararası ilişkiler bölümü başkanıyım. Çevre üzerine araştırmalarıma devam ediyorum. Alanya'da çok yoğun şekilde tropikal meyve üretimine teşvik var. Sadece muz değil, avokado, mango, papaya öneriliyor. Fakat burası için uygun meyveler değil bunlar. Başta kamuoyunun bu algısını kırmamız lazım. Sürekli muz üretimi artsın, avokado bu yıl seksen milyon üretilsin gibi söylemlerin bırakılıp daha yerel ürünlere başvurulması lazım. Burada da başta zeytin ve keçiboynuzu üretimi ön plana çıkarılmalı. Bunun haricinde yeraltı suyu kaynaklarına olan baskının azalması lazım. En başta yer üstü su kaynaklarını kullanarak belli bir üretim gerçekleşmeli tropikal meyvede. Onu da giderek azaltılması gerektiğine inanıyorum.ü
“AKTİF BİR MUZ KOOPERATİFİ OLMALI”
Bunun haricinde Alanya'da bir muz kooperatifi yok. Muz-Bir olsa da çok fazla aktif olmadığını öğrendim. Alanyalı Muzcuların mağdur olmaması için özellikle bir kooperatifleşme sistemi lazım, tüm paydaşların sözü dinlenmeli. Çiftçiler, belediye, ALTSO, herkesin beraber çalışıp bu kuraklık sorununu fark edip buna göre çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi.ü

Özdeş'in köşe yazısı için lütfenüTIKLAYINIZ

Muhabir: Sabiha Tatlıyer