Ispanak vücut için faydalı sebzelerden biri. İçinde pek çok vitamin ve mineral barındıran ve yüksek besin içeriğiyle vücudu güçlendiren ıspanağı yanlış pişirmek besin değerini azaltıyor. Bu nedenle ıspanağı doğru yöntemle pişirmek ve içideki vitamin, mineral değerini korumak gerekiyor.

STRESE KARŞI KALKAN GÖREVİ GÖRÜYOR

Araştırmalar, ıspanaktaki bileşiklerin, vücutta çok fazla serbest radikal (hücre hasarına neden olan kararsız atomlar) ve bunları nötralize edecek yeterli antioksidan bulunmaması nedeniyle oluşan bir durum olan oksidatif strese karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. 1 2 Uzun vadeli oksidatif stres, kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini artırabilir.

GÖZ DOSTU
 

Ispanak, retinada, özellikle makulada biriken ve maküler pigmentler olarak bilinen lutein ve zeaksantin (karotenoidler) içerir. Araştırmalar, lutein ve zeaksantinin antioksidanlar olarak göz dokularındaki oksidatif stresi azaltarak ve mavi ışığı emerek göz sağlığını destekleyebileceğini göstermektedir. Lutein ve zeaksantin açısından zengin yiyecekler yemek , yaşa bağlı dejenerasyonu riskinizi düşürmenize de yardımcı olabilir.

KANSERE SAVAŞ AÇIYOR 

Ispanaktaki karotenoidler, kanserli tümörlerin oluşumuna neden olabilen DNA'ya serbest radikal hasarını önleyerek kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir .

Gözlemsel çalışmalar, kandaki daha yüksek karotenoid seviyelerinin daha düşük meme ve akciğer kanseri riskiyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. Pişmiş ıspanak, aynı zamanda daha düşük kolorektal kanser riskiyle de bağlantılı olan yüksek lifli bir diyete önemli ölçüde katkıda bulunur.


İNSÜLİN DİRENCİNİ DENGELİYOR

Ispanak lif açısından oldukça zengin ancak karbonhidrat açısından düşük bir içeriğe sahiptir; bu da sizi tok tutarken kan şekerini yönetmenize yardımcı olabilir.

Ispanak ayrıca insülin duyarlılığını , kan şekerini ve diyabetin komplikasyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek alfa-lipoik asit (ALA) içerir.

 

Başka bir çalışmada ıspanak özlerinin diyabetli  kan şekerini iyileştirdiği ve yara iyileşmesini sağladığı bulundu.Ancak ıspanağın diyabetli insanlar için faydalarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ASTIMA KARŞI BİREBİR 
 

Veriler, daha fazla sebze tüketiminin astımın daha az görülmesiyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. Ispanaktaki antioksidanlar hava yolu iltihabını azaltmaya , semptomları ve şiddeti iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca astımın gelişimi ve ilerlemesinde rol oynayan bağışıklık tepkilerini iyileştirmeye de yardımcı olabilirler. (Haber Merkezi)

Kaynak: Haber Merkezi