University of Galway ve McMaster Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü geniş çaplı bir araştırmada, 27 ülkeden 27.000'den fazla kişi incelendi. Çalışmaya katılanların yarısı daha önce felç geçirmiş kişilerden oluşuyordu. Araştırmacılar, katılımcıların içecek tüketim alışkanlıkları ile felç riskleri arasındaki ilişkiyi inceledi.
Sonuçlar Şaşırtıcı:
Gazlı içeceklerin felç riskini %22 oranında artırdığı belirlendi. Günde iki veya daha fazla gazlı içecek tüketenlerde bu risk daha da yükseliyor. Özellikle hazır meyve suları, beyin kanaması riskini %37 oranında artırıyor. Günde iki porsiyon meyve suyu tüketenlerde bu risk üç katına çıkıyor. Günde dört fincandan fazla kahve tüketmek, felç riskini %37 oranında artırabiliyor. Ancak daha düşük miktarlarda tüketimde bu risk görülmüyor. Siyah ve yeşil çay tüketiminin felç riskini düşürdüğü gözlemlendi. Ancak çaya süt eklenmesi, çayın faydalarını azaltabiliyor.
Nedenleri Neler Olabilir?
Bu içeceklerin felç riskini artırmasının nedenleri arasında; Gazlı içecekler ve hazır meyve sularındaki yüksek şeker içeriği, metabolik sendrom ve obezite riskini artırarak dolaylı yoldan felç riskini yükseltebilir. Bazı gazlı içeceklerde kullanılan yapay tatlandırıcıların da uzun vadede sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Yüksek miktarda kafein tüketimi, kalp ritmi bozuklukları ve yüksek tansiyon gibi risk faktörlerini artırabilir.
Ne Yapmalıyız?
Bu araştırma sonuçları, sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemizin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Felç riskini azaltmak için; Su, vücudumuz için en sağlıklı içecektir. Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suyu tüketmeye özen gösterin. Günde 2-3 fincan kahve, sağlıklı bir yetişkin için genellikle güvenli kabul edilir. Çayın faydalarından tam olarak yararlanmak için süt yerine limon veya zencefil gibi doğal tatlandırıcılar kullanın. Egzersiz, kalp sağlığını koruyarak felç riskini azaltır. Meyve, sebze ve tam tahıllı besinler ağırlıklı bir beslenme düzeni, genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. -Haber Merkezi