Erken emeklilik çalışanlar tarafından sık sık araştırılıyor. SGK girişi 1999 ve öncesi olanlar için EYT düzenlemesi bu konuda büyük bir fırsat haline dönüşmüştü. 1999’dan sonra sigorta girişi olanlar ise ne yazık ki EYT’de kapsam dışı kaldı. O sebeple bir süredir eyt’siz emeklilik imkanları yakından takip ediliyordu. Yeni düzenleme ile birlikte artık 5 yıl ve 4500 gün prim sayısını dolduranlara erken emeklilik hakkı sağlanıyor. Primi eksik olanlar, yaş şartını tamamlamaları durumunda 4500 günle emeklilik şansını yakalıyor. Yine malulen emeklilik de az primle emekli olma yollarından bir tanesi. İşte erken emeklilikte yeni fırsatlar…

AZ PRİMLE ERKEN EMEKLİLİK YÖNTEMLERİ

Erken emeklilik bekleyenler için az primle erken emeklilik yöntemleri belli oldu. SSK ve bağ-kurlu çalışanların sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi ise 3.600 prim gününü tamamlamaları ve 5 yıllık sigortalılık süresini doldurmaları halinde yaşları gelmesi durumunda emekli olabiliyorlar. Buna yaştan emeklilik adı veriliyor. Eğer Prim gün sayısını tamamlayacak durumunuz yoksa bu şartlar doğrultusunda emekli olma fırsatınız bulunuyor.

Ancak sigorta girişi 1999 ve sonrası olanlarda şartlar değişiyor. 1999’dan sonra sigorta girişi yaptıranlara 5 yıl sigortalılık süresinin yanı sıra 4500 gün prim sayısı da aranıyor. Yaşın ise kadınlarda 58 erkeklerde 60 olması gerekiyor.

Eksik prim ile emekli olmanın diğer bir formülü ise malulen emeklilik. Malulen emekli olmak için mutlaka Çalışma hayatı sırasında bir hastalık ya da iş kazası geçirmeniz gerekiyor. 10 yıl sigortalılık süresi olanlar ve 1800 gün prim ödemesi yapanlar malulen emeklilikten yararlanabiliyor. Malulen emeklilik için SGK’nın sevk ettiği bir hastaneden rapor almanız gerekiyor.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR?

Alanya'da cüzdanlar zorlanacak: Motorine zam geldi Alanya'da cüzdanlar zorlanacak: Motorine zam geldi

Malulen emeklilik başvurusu, SGK tarafından sevk edildiğiniz hastaneden alacağınız tam yüzde 60 iş göremezlik raporu ve emeklilik dilekçesi ile yine bağlı bulduğunuz sosyal güvenlik kurumuna yapılıyor. Sosyal güvenlik kurumuna giderek yazılı başvuru yaptıktan sonra inceleme süreci başlıyor. Yapılan incelemelerde başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde malulen emekli maaşı da bağlanıyor.

O DETAYA DİKKAT

Malulen emeklilik başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta işgücü kaybının sigorta giriş tarihinden sonra olması. Kişinin iş gücünde yüzde 60 ve üzeri oranda azalma olması ve bu durumu belgelemesi halinde malulen emeklilik başvurusu kabul ediliyor. Aynı zamanda yukarıda da belirttiğimiz gibi en az 1800 gün prim Ödemiş olma şartı da aranıyor.

Ancak doğuştan engelli kişiler için emeklilik şartları değişiyor. Malulen emeklilik başvurusu yapan kişi doğuştan engelli ya da başkasının bakımına muhtaç derecede malul durumda ise 1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık şartı ortadan kalkıyor. Yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri ödenmiş ise bu kişilere malullük aylığı bağlanıyor.

160’A YAKIN HASTALIK KAPSAMA ALINDI

Malulen emekliliğe neden olabilecek hastalıklar SGK’nın resmi internet sitesinde tek tek açıklandı. Bu liste günümüz şartlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak şu anda malulen emeklilik için başvuru yapabileceğiniz 160’a yakın hastalık listede bulunuyor. SGK’nın resmi internet sitesini ziyaret ederek bu hastalıklarla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi