Geçim sıkıntısı yaşayan insanların sayısı gün geçtikçe çoğalırken yeni zamlar endişe yaratmaya devam ediyor. Eylül ayı yaklaşırken 'Neye zam gelecek?’ sorusu akıllarda yer edindi. Ağustos ayının ardından ilk zammın neye geleceği belli oldu.
Türkiye'de konut piyasasında son dönemde yaşanan gelişmeler, kiracıları zorlayacak bir dönemin habercisi oldu. 1 Temmuz itibarıyla kaldırılan yüzde 25 kira zam sınırı, İstanbul başta olmak üzere birçok büyük şehirde kira fiyatlarının hızla yükselmesine neden olacak. Uzmanlar, özellikle Eylül ve Ekim aylarında kira fiyatlarında yüzde 20'lik bir artış yaşanabileceğini öngörüyor. Bu artış, İstanbul'da barınma krizini yılın son çeyreğinde daha da derinleştirebilir.
KİRA SINIRININ KALKMASIYLA ARTIŞ BEKLENTİSİ
Artı Gerçek’in haberine göre; Kira sözleşmelerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte, temmuz ayında TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenen kira zam oranı yüzde 65'e ulaştı. Bu durum, kiracıların ve ev sahiplerinin beklentilerini yeniden şekillendirirken, özellikle İstanbul'da konut kiralarında ciddi artışlara yol açtı.
EYLÜL VE EKİM AYLARI KRİTİK
Gayrimenkul uzmanları, İstanbul'da kira fiyatlarının Eylül ve Ekim aylarında yüzde 20 oranında yükseleceğini tahmin ediyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul'da kiralık daire sayısının sınırlı olduğunu ve özellikle üniversite kayıt dönemleri ile memur atamalarının etkisiyle piyasada hareketlenme beklediklerini belirtti. Özelmacıklı, “İstanbul'daki kira artışlarının enflasyonun altında kalma eğiliminden çıkıp daha yüksek seviyelere ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.
İSTANBUL'DA ORTALAMA KİRA 23 BİN TL
Özelmacıklı, İstanbul'da kira fiyatlarının halihazırda ortalama 23 bin TL civarında olduğunu, ancak yeni yerleşim bölgelerinde bu rakamın 28 bin ila 30 bin TL arasında değişebileceğini belirterek şöyle konuştu: "İstanbul’da şu anda kira fiyatları ortalama 23 bin TL bandında. Metrekare fiyatı olarak baktığımızda ise 230 TL seviyesinde diyebiliriz. Ancak yeni yerleşimlerde bu rakam 28 bin ila 30 bin TL aralığına kadar da yükseliyor. Kiralık konut piyasasındaki mevsimsel etkileri ekim ayı ve nisan ayı arasında daha çok görürüz. Bu aylarda nispeten kiralık konut arzı azalır. Ancak nisan ayından sonra yer değiştirmelerinin artmasıyla kiralık piyasası hareketlenir. Nitekim, kiralama son aylarda özellikle yeni evlenmeler nedeniyle hareketli bir döneme şahit oldu. İstanbul için asıl hareketlenme eylül ayı itibariyle başlayacak.”
BARINMA KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Konut üretimindeki yetersizlikler ve kredi erişiminin sınırlandırılması, kiralık konut talebini artırdı. Özelmacıklı, İstanbul'da barınma krizinin yılın son çeyreğinde daha büyük bir sorun haline geleceğini vurguladı.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kira artışlarına ilişkin düzenlemelerin eski sisteme geri döndüğünü belirterek şöyle devam etti: "Örneğin bu oran bu yıl yüzde 65 civarında. Bu oranın üstünde zam yapılamaz. Ancak beşinci yıldan sonra yapılacak artışlarda mal sahibinin belirlenen rakam haricinde kiracısından yüksek bedel talep etme hakkı vardır. Bu talebin kiracı tarafından karşılanmaması durumunda mal sahibi kira tespit davası açıp kiranın yeniden belirlenmesini talep edebilir. Yani bu süre içerisinde kiracı, kira tespit davasına maruz kalmadan yasal artışı uygulayarak 5 yıl boyunca konutta oturabilir.”
TAHLİYE TAAHHÜTLERİNDE DİKKAT
Kiraz, ev sahiplerinin tahliye taahhüdü konusunda kiracıları zorlayabileceğini belirterek, kiracıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle boş veya tarihli tahliye taahhütlerinin imzalanmaması gerektiğine dikkat çeken Kiraz, bu tür taahhütlerin net bir tarih içermesi gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, kiracının tahliye edilme riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. -Haber Merkezi