Kısa süreli turizm amaçlı konut kiralama sistemine ilişkin yasal düzenleme, emlak piyasasında önemli değişikliklere yol açtı. Milyarlarca liralık haksız kazanç ve vergi kaybının önüne geçilmesi, olası güvenlik zaafiyetlerinin ortadan kaldırılması ve emlak ile kira fiyatlarının dengelenmesi amaçlanıyordu.

Hadi inşallah! Hafta sonu Alanya'ya yağmur geliyor Hadi inşallah! Hafta sonu Alanya'ya yağmur geliyor

Mevcut Durum

Türkiye'de "günlük kiralık" olarak bilinen sisteme dahil 111 bin konut bulunurken, kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana geçen yedi ayda, gerekli izin belgesini almak için sadece 45 bin başvuru yapıldı. Bu rakamlar, yasanın beklenen etkiyi yaratmadığını gösteriyor.

Komşu Engeli

Başvuru sayısının düşük olmasının en önemli sebebi ise komşuların izin vermemesi olarak görülüyor. Yeni yasa, günlük kiralık evler için "kapısına levha asılması", "maliklerden izin alınması" ve "bakanlıktan izin belgesi edinilmesi" olmak üzere üç şart getiriyor. Komşuların "muvafakatname" vermemesi ise bu şartlardan biri olduğu için, birçok ev sahibi izin belgesi alamıyor ve evlerini günlük kiralama imkanından faydalanamıyor. Günlük kiralık evler ile ilgili yasal düzenleme, emlak piyasasında önemli bir değişim potansiyeli taşıyor olsa da, komşu izni engeli bu potansiyelin hayata geçmesini zorlaştırıyor. Yasanın daha etkin olması için komşu izni şartının gözden geçirilmesi veya alternatif çözümler üretilmesi gerekiyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi