Bakan Yerlikaya terörle operasyonda son durumu paylaştı Bakan Yerlikaya terörle operasyonda son durumu paylaştı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı verilerine göre, tarımsal üreticiler için girdi maliyetleri hızla yükselmeye devam ediyor. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (TGF), yıllık bazda yüzde 41,60 oranında artış gösterirken, aylık bazda yüzde 3,42 oranında bir yükselme kaydedildi. Verilere göre, tarımsal girdi maliyetleri içinde en yüksek artış, yüzde 81,82 ile veteriner harcamalarında yaşandı. Bu oran, hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin en çok etkilendiği alanlardan biri olarak öne çıktı.

HAYVAN YEMİ FİYATLARINDA ARTIŞ

Hayvancılık sektöründe bir diğer önemli maliyet kalemi olan hayvan yemleri de ciddi bir artış gösterdi. TÜİK verilerine göre, hayvan yemi fiyatları yıllık bazda yüzde 27,57 oranında arttı. Yüksek yem maliyetleri, üreticilerin kâr marjlarını daraltırken, et ve süt gibi hayvansal ürünlerin fiyatlarının da önümüzdeki dönemde yükselme potansiyelini artırıyor.

ÜRÜNLERDE YAŞANAN ARTIŞ GÖZLER ÜNÜNE SERİLDİ

Tarımsal girdiler içinde en düşük artış, yüzde 12,37 ile enerji ve yağlayıcılar grubunda yaşandı. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde de önemli bir artış kaydedildi. Bu alandaki maliyetler yıllık bazda yüzde 53,06 oranında yükseldi. Tohum ve dikim materyalleri fiyatlarında da dikkat çekici bir artış gözlemlendi. Bu ürün grubu, yıllık bazda yüzde 59,53 oranında bir artış yaşadı. Gübre ve toprak geliştirici ürünlerde yıllık artış oranı yüzde 25,99 olarak kaydedildi. Tarım sektöründe önemli bir diğer maliyet kalemi olan bina bakım masrafları yüzde 43,30, makine bakım masrafları ise yüzde 50,28 oranında artış gösterdi.

ÜRETİCİLERE DESTEK ŞART

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nin bu denli yüksek seviyelere çıkması, tarım üreticilerinin maliyet baskıları altında zorlandığını açıkça ortaya koyarken Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ise bu maliyet artışlarının üreticilere olan etkisini en aza indirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından devreye alınan ‘Planlı Üretim Modeli’ hakkında açıklamalarda bulundu. Rüzgar, planlı üretimle birlikte hem üretim sürecinin hem de tarımsal girdilerin ve fiyatların daha iyi yönetileceğini belirtti. Rüzgar, konu hakkında şunları söyledi: “Geçen ay hem hayvancılık hem bitkisel üretim hem de su ürünleri üretiminde planlı üretime geçtik. Bu geçişi, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı duyurdu. Planlı üretimdeki temel amaç; üretimin, tarımsal fiyatların ve girdilerin yanı sıra, bu ürünlerin pazarlanmasının da planlı bir şekilde organize edilmesidir. Böylece üreticilerimizin ve tüketicilerimizin dalgalanmalardan fazla etkilenmemesi hedefleniyor. Ayrıca, bu ürün planlamasına bağlı olarak tarımsal desteklerimizi de yeniden şekillendirdik. Hem hayvancılık desteklerini hem de su ürünlerine verilen destekleri artırarak, üreticilerimizin maliyetleri karşılamasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz.” -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK