Hiçbir birey, bir gün boşanacağım düşüncesiyle evlenmez. hayalinde evlenerek sonsuz saadete ulaşma arzusu vardır. elbette her zaman işler yolunda gitmeyebilir. rastlantısal ve aceleye getirilen evlilikler, birbirini tam olarak tanımadan kurulan yuvalarda bir süre sonra sıkıntılar kaçınılmaz olmaktadır.
Boşanma her zaman son seçenek olarak düşünülür, yapmak zor yıkmak kolaydır. Çiftler yaşadığı sıkıntılara çözüm aramalarına rağmen çıkmazda kalıyorlarsa boşanma kaçınılmaz olmaktadır. Kimi zaman çocuk için sürdürülen evlilikler olsa da; fırtınalı bir aile ortamı yerine huzurlu bir boşanma çocuk için daha faydalı olmaktadır. Lastikleri olmayan bir arabayı süremeye çalışmak, hem arabanın hem sürücünün hem de yolun yalnızca yıpranmasına neden olacaktır değil mi?
BOŞANMA NEDENLERİ
Ayrı yaşama, davranış bozuklukları, ihanet, iletişim çatışmaları, ilgisizlik, eşlerden birinin içki-kumar benzeri alışkanlıklarının olması, ekonomik sorunlar, eşlerin sosyo-kültürel yapı farklılıkları, cinsel sorunlar, aile içi şiddet, ailenin gerektirdiği rol ve sorumluluklara uyumda zorlanma en sık karşılaşılan boşanma nedenleridir.
BOŞANAN EŞLERİ BEKLEYEN SIKINTILAR
Çocuğun kimde kalacağı, çocuğun eğitim problemi, yeni bir yaşam alanının temini ile ilgili sorunlar yeni sosyal hayata adaptasyon ve yalnızlık duyguları ile mücadele boşanma öncesi yaşanan duygusal travmaların etkileri ile baş etme zorlukları, çocukların bu dönemde yaşayacakları olumsuzluklarla mücadele, maddi sorunlar, yeni düzenli ilişki kurabilme zorlukları... Boşanma sonrasında; ailenin yaşam tarzı değişir, maddi sorunlar yaşanabilir, duygusal kargaşa ve ruhsal çöküntü yaşanabilir, ailede rol çatışması çıkabilir.
ÇOCUĞUN YAŞADIĞI SIKINTILAR; ayrılık esnasında ebeveynlerin kötü iletişimi, ayrıldıktan sonra çocuğun her iki ebeveynle de iyi ilişkiler kuramaması, velayet ve boşanma sonrası diğer ebeveyni ziyaret düzenlemelerinde ileri derecede mutsuzluk, arada kalma ve huzursuzluk.
Bu ve benzeri sıkıntıların kaçınılmaz olduğu bilindiğine göre iyi düşünüp doğru adımı atmakta yarar var!
EBEVEYNLER NASIL BİR YOL İZLEMELİ?
Ayrılık ya da boşanma hakkında çocuklarınızla konuşarak başlayın. Çocuklarınızın neleri anlayıp anlayamayacağı konusunda düşünün. Eşinizle karı koca olarak anlaşamadığınızı ve karı-koca ilişkinizi sonlandırdığınızı; bundan sonra arkadaş olarak kalacağınızı anlatın. Diğer yandan anne baba olarak her zaman hayatlarında var olacağınızı ve ömrünüzün sonuna kadar anne-baba olmaya devam edeceğinizi vurgulayın. Bu süreçte çocuklar sıklıkla kendilerini sorumlu görürler, özellikle benmerkezciliğin geliştiği 3-6 yaş arası çocuklar tüm yaşananlara kendilerinin sebep olduğunu düşünür ve kendilerini suçlu hissederler. Ayrılma nedeninizin
çocuğunuzla ilgili olmadığını, kendi aranızda yaşanan anlaşmazlıklardan dolay gerçekleştiğini belirtin. Anlaşabilmek için çabaladığınızı ama kimi zaman insanların ayrılmasının daha sağlıklı olacağını anlatarak durumu normalleştirmeye çalışın. Onu severek ve isteyerek dünyaya getirdiğinizi ve her zaman çok seveceğinizi anlatın. Değişikliklerin adım adım, yavaş yavaş gerçekleşmesini sağlayın. Çocuğunuza boşanma konusunda dürüst davranın. Çocuklarınızın hislerini anlamak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Çocuğa gereğinden fazla sorumluluk vermeyin. Çocuğunuza boşanmak istiyorum sen ne dersin gibi sözler söylemeyin. Bu sizin eş ilişkinizle ilgili bir konu ve çocuğunuzun söz hakkı olması gerekmiyor.