Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme alışkanlıkları üzerine önemli açıklamalarda bulunarak beyaz ekmek tüketiminin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Karatay, beyaz ekmeğin beyin üzerinde uyuşukluk yarattığını, vücuttaki trigliserit seviyelerini artırarak damar sertleşmesi ve damar duvarlarında kalınlaşmaya neden olabileceğini ifade etti.
DAMAR SAĞLIĞI RİSK ALTINDA OLABİLİR
Karatay, trigliserit düzeyinin yükselmesiyle birlikte damar sertleşmesi ve damar duvarlarının kalınlaşması riskinin arttığını söyledi. Bu durum kalp hastalıkları, kalp krizi, inme, diyabet, pankreas iltihabı ve hipertansiyon gibi pek çok ciddi hastalığa yol açabileceğini belirtti.
"BEYAZ EKMEĞİN ŞEKERİNİ PARÇALAYACAK ENZİM YOK"
Karatay, beyaz ekmekte kullanılan rafine unlarda bulunan aminopeptin şekerinin insan vücudunda sindirilecek enzimle uyumlu olmadığını ifade etti.
"EKMEK YERİNE HAVUÇ VE TURP TERCİH EDİLEBİLİR"
Karatay, "Ekmek yerine çiğ havuç, turp yiyebiliriz. Kış aylarında bu seçenekler tok tutar ve sağlıklıdır," diyerek beyaz ekmek yerine doğal gıdaların tüketilebileceğini vurguladı. "Ekmek yemezsem doymuyorum" algısının ise beyindeki bir bağımlılık göstergesi olduğunu belirten Karatay, şekersiz kahve veya çayın tercih edilmesinin de sağlıklı bir alternatif sunduğunu sözlerine ekledi. -Haber Merkezi