Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısında aylık faaliyetler hakkında bilgi veren ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya’da kan kaybeden turizm sektörünün yeniden değer kazanması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Erdem, “Alanya’da sıklıkla gördüğümüz bir sorun, her sektörde faaliyet gösteren kişilerin kısa vadeli kazançlar için başka sektörlere yönelmesi. Bir dönem restorancılık kazançlı diye herkes restoran açmaya kalkıştı. Bir başka dönem kuyumculuğa yönelim oldu. Şimdi turizm veya inşaat sektörüne kaymalar var. Ancak bu tür davranışlar uzun vadede şehre ve sektöre zarar veriyor.” diyerek istikrarın öneminden söz etti.

TİCARİ VE SOSYAL SORUNLAR ÜZERİNE GÖRÜŞLER

İş insanları ve işyeri sahiplerinin öncelikle kendi hatalarını görerek düzeltmesinin önemine vurgu yapan Erdem, Meclis Üyesi Paşa  Yiğitbay’ın Alanya’daki taksicilerin taksimetre açmadan turistlerden yüksek fiyat talep etmesi ile ilgili eleştirisini yanıtladı. Erdem, “Şehirde taksicilerin oluşturduğu bir sorun taksimetre açmamaları. Türk müşterilere yüksek fiyat çekmek gibi durumlar da çok sık yaşanıyor. Bu konuda sıkı denetimler yapılmasına rağmen maalesef yeterli değil. Bu tür sorunları çözmek için Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya ile çeşitli cezalar ve denetimler üzerine konuşuyoruz. Başkan Akkaya’da mücadele ve çözümden yana. Tüm taksiciler kötü demek değil ama 1 tane yanlış bütün sektöre zarar veriyor.” dedi.

BAŞKAN ERDEM’DEN İKİ MÜJDE BİRDEN

Erdem, Kadın kuaförleri ve güzellik salonları ile Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile ilgili konularda da müjde verdi. Erdem şunları söyledi; “Alanya’mızın 2 önemli sektörü açısından bugün Ticaret Bakanlığı’ndan müjdeli haberler aldık.  İlk haberimiz Kadın Kuaförleri ve Güzellik Salonlarını ilgilendiriyor. Kadın Kuaförleri ve Güzellik Salonlarının haftada 1 gün kapatılma uygulamasından muaf tutulmasına ilişkin karar Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. İkinci müjde ise Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik bugün 32645 Sayılı resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, yetki belgesi şartları arasından çıkartıldı. Ayrıca lise mezunu olma şartı da 01 Mart 2025 tarihine çekilerek esneklik sağlandı. Uzun süredir mücadelesini yaptığımız bu kararların alınmasında emeği geçen bakanlığımıza ve tüm ilgililere teşekkürü borç biliriz.  Her iki karar da sektör temsilcilerimiz ile halkımız adına hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

“KAÇAK YAPILARLA MÜCADELE ETMELİYİZ”

Alanya'da elektrik tüketimi patladı! Alanya'da elektrik tüketimi patladı!

Marmara Depremi’nin yıldönümü nedeniyle ALTSO’da yapılan seminere de dikkat çeken Erdem, kaçak ve kanunsuz binaların kente verdiği zarara işaret etti. Erdem, “Yapılan projelerin çoğu maalesef inşaat kurallarına uymuyor. Şehrin içinde kaçak yapıların yoğun olduğu birçok bölge var ve bu durum şehrin genel görünümünü ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, mevcut kaçak yapılarla ilgili kapsamlı bir envanter çalışması yaparak hangi yapının ne kadar süredir kaçak durumda olduğunu ve hangi kurallara aykırı olduğunu tespit etmeliyiz. Belediye öncülüğünde, ilçe başkanları, ticaret odası ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği içinde çalışarak, şehir içi planlamada kaçak yapılar konusunda daha sert tedbirler almalıyız. Şehrimizin imajını korumak ve Alanya’yı daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için bu sorunla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bir sektöründe ufak bir rant görününce herkes oraya yöneliyor. Bunun kanun ile düzeltilmesi gerekir. Osman Başkan’ın imajı düzeltmek için kararlı olduğunu görüyorum. Bir işletmenin girişinde vereceği hizmetin bedeli yazılıysa isteyen o bedelle hizmetten faydalansın. Ama dışarda farklı içerde farklı olursa bu olmaz.” diye konuştu.


‘KONAKLAMA SEKTÖRÜ PARA KAZANAMIYOR’

Turizm sektöründe konaklama işletmelerinin sezonu iyi geçirmediğine işaret eden Erdem, maliyet artışlarının önemine de değindi. Erdem, “Enerjiye yüzde 37 zam geldi. Kur baskısından dolayı hiçbir otelci şuan para kazanamıyor. İstisnalar hariç bu da Alanya özelinde yüzde 10’u kapsar. Otelcinin de para kazanabilmesi için dövizin 45-50 lira olması gerekiyor. Bize düşen bunu icracı kurumlara iletmek ki biz lobi faaliyetimizi yapıyoruz.” dedi. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın Biricik