Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, bu konudaki gelişmelere dikkat çekti ve asgari ücret görüşmelerinin geçmişe kıyasla daha zorlu geçeceğini belirtti. Oğuz, çeşitli rakamların ortalıkta dolaştığını ifade etti.

Öne çıkanlar:
Asgari ücret ne kadar olacak? Hükümetin planı, beklenen enflasyona göre zam yapmak. Ancak %17,5'lik bir artış kabul görmeyebilir. Bu artış, mevcut 17.002 TL olan asgari ücretin 20.000 TL'ye çıkması anlamına geliyor. Genel beklenti ise asgari ücretin 23 ila 25 bin TL arasında olacağı yönünde. %47 oranındaki bir artışla 25 bin TL'ye çıkması, işverenler tarafından oldukça maliyetli bulunuyor.

Karar ne zaman netleşecek? Asgari ücret belirleme komisyonu aralık ayında toplanacak ve büyük ihtimalle yılın son haftasında uzlaşı sağlanacak. Anlaşma sağlanamazsa nihai kararı Cumhurbaşkanı verecek. Son 5 yılda belirlenen asgari ücrete ek artışlar yapılmıştı. Ayrıca, TÜSİAD'ın önerisiyle yılda iki kez belirlenen asgari ücretin yeniden tek artışla sınırlanması kararlaştırıldı.

Türkiye'nin en zengin şehirleri belli oldu! İşte Antalya'nın listedeki yeri Türkiye'nin en zengin şehirleri belli oldu! İşte Antalya'nın listedeki yeri

Referandum İddiaları ve Ücret Artışı
Oğuz, yüksek zam verilmesine rağmen önceki yerel seçimlerde hükümetin bazı belediyeleri kaybettiğini hatırlatarak, 2028'e kadar genel veya yerel seçim yapılmayacağını, bu nedenle hükümetin neden yüksek bir zam yapması gerektiğinin sorgulandığını belirtti. Erken seçim gündemde olmadığı için asgari ücretliye düşük zam yapılabileceği ifade ediliyor. Referandumun sıkça konuşulmasıyla, hükümetin anayasa değişikliği referandumuna razı olunması durumunda yüksek ücret artışı yapabileceği bir stratejiyi izleyebileceği de vurgulanıyor.

Bu süreç, seçim ve geçim arasında bir denge arayışını ortaya koyuyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi