Alanya turizmi, bu sezon yalnızca artan turist sayılarıyla değil, aynı zamanda hizmet kalitesini tehdit eden eleman yetersizliğiyle de mücadele ediyor. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, sektörün karşı karşıya kaldığı bu soruna dair açıklamalarda bulundu. Sili, eleman sorunundan ziyade kalifiye eleman eksikliğinin sektörü zora soktuğunu belirtti ve bu durumun nedenleri ile çözüm önerilerini anlattı.
HIZLI YATAK ARZI VE MEVSİMLİK ÇALIŞMANIN ETKİLERİ
Son yıllarda, kıyı bölgelerinde turizm tesislerinin sayısında hızlı bir artış yaşandığını belirten Sili, “Bu durum özellikle Alanya gibi yoğun turizm bölgelerinde yatak arzını ciddi ölçüde artırdı. Ancak bu artış, beraberinde eleman eksikliğini de getirdi” diye konuştu. Sili "Kıyı bölgelerinde tesislerin büyük çoğunluğu sezonluk olarak faaliyet gösteriyor. Çalışma süreleri genellikle 6 ila 8 ay arasında değişiyor. Bu durum, uzun vadeli iş güvencesi arayan çalışanlar için cazip bir seçenek sunmuyor" dedi. Sezonluk çalışma süresi, sektördeki kalifiye elemanların iş güvenliği konusunda endişe duymasına ve turizmi kalıcı bir meslek olarak görmemelerine neden olduğunu da dile getiren Sili. “Bununla birlikte, mevcut ekonomik durum ve yaşam maliyetlerinin artışı, çalışanların ücretlerinin yeterli tatmini sağlayamamasına yol açıyor” ifadelerini kullandı.
“DEPREM BÖLGESİNDEN GELEN ÇALIŞANLAR AZALDI”
Sili, özellikle deprem bölgelerinden sezonluk çalışmaya gelen işçilerin azalmasının sektördeki eleman açığını daha da derinleştirdiğini belirterek, Deprem bölgelerinden sezonluk çalışmaya gelen kardeşlerimiz, bulundukları şehirlerde yeniden hayat kurma çabası içerisindeler. Hem kendileri hem de aileleri için yeni bir düzen kurma mücadelesi veriyorlar. Bu nedenle, artık Alanya’ya çalışmaya gelmiyorlar ve bu durum, turizm sektöründe ciddi bir eleman sorununa yol açıyor” açıklamasında bulundu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: EKONOMİK İSTİKRAR VE ORTAK PROJELER
Sili, yaşanan eleman sorununun çözümüne yönelik önerilerini de paylaştı. Ekonominin tekrar rayına oturmasının, bu sorunun çözümü için en önemli adım olduğunu vurgulayan Sili, “Çalışanların, sezon sonunda 4-5 ay işsiz kalmaları yerine, devlet desteği ile 12 ay boyunca istihdam edilmeleri sağlanmalıdır. Bu, çalışanların sektörde kalıcı olmasını teşvik edecektir” dedi. Ayrıca, kalifiye eleman yetiştirme konusunda devlet ve sektörün ortak projeler üretmesi gerektiğine dikkat çeken Sili, bu projelerin orta kademe eleman açığını kapatabileceğini ifade etti. Turizm sektöründe çalışan ya da çalışmayı düşünen gençlerin, bu sektörü yaşamlarını idame ettirecek bir meslek olarak görmelerini sağlamak gerektiğini belirten Sili, “Gençlerin meslekte ilerleme imkanlarının var olduğunu bilmeleri ve sosyal imkanlarının artırılması sağlanmalıdır” dedi. -Alkın BİRİCİK