Kokoşka, haşlanmış tavuk eti ve yufkaların bir araya gelmesiyle oluşan bir yemektir. Yapımı oldukça basit olan bu yemeğin malzemeleri arasında; 1 adet bütün tavuk, 6 adet yufka ekmeği, 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı tuz bulunmaktadır.

Kokoşka'nın yapımı şu şekildedir:

Ayıklanmış bütün tavuk bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenir. Tuz ilave edilir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.

Kaynamadan önce su yüzeyinde oluşan köpükler alınır.

Tavuk kemiklerinden kolayca ayrılıncaya kadar haşlanır.

Tavuk haşlandıktan sonra tencereden alınır ve kemikleri ile derisinden ayıklanır. Etleri badem büyüklüğünde parçalara ayrılır.

Yağlanmış bir tepsiye aralarına erimiş tereyağı sürülmüş 2 yufka döşenir. Kalan 4 yufka parçalara ayrılarak tepsiye yayılır.

Üzerine sıcak tavuk haşlama suyu gezdirilir ve yufkalara yedirilir.

Ceviz ve tavuk etleri de tepsiye döşenir.

En son kırmızı toz biberle kızdırılmış tereyağı gezdirilir.

Kokoşka, fırında pişirilmek yerine közde de pişirilebilir. Bu durumda, tepsiye döşenen yufkalar ve malzemeler önceden ısıtılmış köz ateşinde pişirilir.

Kokoşka, Antalya'da özellikle köylerde yapılan ve sevilerek tüketilen bir yemektir. Ancak, günümüzde bu yemeği yapan ve satan işletmeler giderek azalmaktadır. Bu nedenle, Kokoşka, Antalya'nın unutulmuş lezzetlerinden biri olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Kokoşka'yı denemek isteyenler, Antalya'nın köylerini ve yöresel yemek yapan restoranlarını ziyaret edebilirler. Bu yemeğin tadına bakanlar, Antalya'nın zengin mutfağının bir başka güzelliğini keşfedeceklerdir.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi