Kaş'ın Çamlıova Mahallesi'nde planlanan mermer ocağı, tarımla geçimini sağlayan köylüleri endişelendiriyor. Çamlıova Mahallesi Muhtarı Mehmet Toplu, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, projenin hayata geçmesi halinde dünyaca ünlü sedir ağaçlarının zarar göreceğini, yeraltı sularının yok olacağını, tarımsal üretimin olumsuz etkileneceğini ve tarihi kalıntıların tahrip olacağını belirtti.

Sonun Başlangıcı Olur

Muhtar Mehmet Toplu, "Açılmak istenen mermer ocağı ve taş kırım tesisi bölge için sonun başlangıcı olur. Ocağın açılacağı bölge, dünyanın sayılı sedir ve kızılçam ormanlarının bulunduğu bir yerdir. 1997 yılında Antalya'da düzenlenen 11. Dünya Ormancılık Kongresi'nde katılımcılar, örnek kızılçam ve sedir ormanları olarak bu bölgeyi ziyaret etmişti. Böyle bir doğal mirasın rant uğruna yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

ÇED Toplantısına Davet

Toplu, yarın (04.07.2024 Perşembe) saat 14.00'te Çamlıova Mahallesi Eski Okulu'nda yapılacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına vatandaşları davet etti.

Havzadaki Tüm Orman Örtüsü Zarar Görür

Muhtar Toplu, "Köyümüze yapılacak olan mermer ocağından çıkacak toz, havzadaki orman örtüsüne zarar verecek. Köyümüzün temel geçim kaynağı ormancılık ve tarımdır. Bu ocak yüzünden ormancılık faaliyetleri sekteye uğrayacak ve tarımsal üretim zarar görecek" dedi.

İnsan Sağlığını Olumsuz Etkileyecek

Köyün jeomorfolojik yapısının çukurda olduğunu belirten Toplu, "Ocaktan çıkacak toz köyümüzün üstüne çökecek, bu durum hem tarımsal verimi düşürecek hem de köylümüzün sağlığını tehlikeye sokacaktır. Hakim rüzgar yönünün ocaktan çıkacak tozu köy yerleşimine taşıyacağı da göz ardı edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

İçme Suyu Kaynaklarını Kurutacak

Toplu, "Köyümüze içme suyu sağlayan Dikmen ve Belpınar kaynakları, mermer ocağının açılmak istendiği bölgede yer alıyor. Ocak, yeraltı su drenajını bozarak içme suyu kaynaklarımızı yok edecek. Meşhur Belpınar kaynağı, su kaynaklarının azaldığı bu dönemde endişe verici bir durum yaratıyor. Bu kaynaktan her gün yüzlerce insan su dolduruyor. Böyle bir kaynağın yok edilmesi kabul edilemez" dedi.

Tarihi Kalıntılar Tahrip Olur

Toplu, ocağın açılmak istendiği bölgede Dikmen Tepesi diye bilinen tarihi kalıntıların bulunduğunu belirterek, "Burası sadece bu bölgede yaşayan insanların değil, tüm ülkemizin ve dünyanın doğal ve kültürel bir mirasıdır. Tüm duyarlı vatandaşlarımızı bu mirası korumaya davet ediyoruz" dedi.

İki Yıl Önce İptal Edilmişti

Proje, 2022 yılında da gündeme gelmiş ancak tepkiler nedeniyle iptal edilmişti. Proje sahibi Şeyhmus Yavuz, doğaya zarar verilmeyeceğini iddia ediyor.

Yavuz: Sadece 100 Ağaç Kesilecek

Alanya'da karar verildi: Artık U dönüşü yasak Alanya'da karar verildi: Artık U dönüşü yasak

Şeyhmus Yavuz, "Mermer çıkarılırken telle kesim yapılacak, su kullanılacak ve patlatma yöntemi uygulanmayacak. Doğaya zarar vermeyeceğiz. Mermer alanı 10 dönüm olacak ve maksimum 100 ağaç kesilecek. Kesilen ağaçların parasını devlete ödüyoruz. Ülkemize döviz girecek ve bölge halkına istihdam yaratacağız" dedi.

"Bugün 100 Ağaç Kesilir, Yarın 100 Bin"

Mahalle sakinleri, proje yetkililerinin açıklamalarını inandırıcı bulmuyor. "Bugün 100 ağaç kesilir derler, yarın yüz bin olur. Bölgemizin ranta kurban edilmesini istemiyoruz" diyerek, mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi