Çevre

Antalya'dan yolcu edilen caretta carettaların göç yolculuğu bitti

Antalya'da yürütülen "Miner Turtle (Madenci Kaplumbağa)" adlı Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, İzleme ve Koruma Projesi kapsamında uydu cihazı takılan iki caretta caretta, göç yolculuğunun sonunda kışlayacakları kıyılara ulaştı.

Abone Ol

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve TÜPRAG Metal Madencilik işbirliğiyle 12 Temmuz'da başlatılan proje kapsamında "Altın" ve "Gümüş" adlı kaplumbağalar, Manavgat Kızılot Yuvalama Kumsalı'nda uydu cihazlarıyla donatıldıktan sonra denize bırakıldı.

Göç yolları, beslenme ve kışlama alanlarına dair detayların takip edildiği kaplumbağalar, manyetik alan ve su akıntılarından nasıl etkilendikleri yönünde önemli veriler sağladı.

Göç Noktaları

İlk durak olarak Bozyazı kumsalını seçen "Altın," burada kısa bir süre kaldıktan sonra Libya'nın Tobruk kıyılarına ulaştı ve ardından 3 bin 633 kilometrelik yolculuğun sonunda Libya'nın Kirissah kıyılarına vardı. "Gümüş" ise Kızılot’tan ayrıldıktan sonra Yunanistan’ın Karpathos Adası'nda mola verdi, ardından İtalya'nın Sicilya Adası’na yönelerek Tunus’un Hammamet Körfezi'ne ulaştı ve toplamda 4 bin 760 kilometre yol katetti.

Veriler Türü Korumak İçin Önemli

Proje Koordinatörü biyolog Fatih Polat, carettaların göç ve beslenme alanlarının tespiti için uydu verilerinin büyük önem taşıdığını belirtti. TÜPRAG Çevre Grup Müdürü Jale Şakıyan Ateş ise projenin deniz ekosistemine katkısına dikkat çekerek, deniz kaplumbağalarının korunmasının tüm ekosistemi korumak anlamına geldiğini ifade etti.

Deniz yaşamına dair belgeseller hazırlayan Tahsin Ceylan ise, dişi caretta carettaların denize ulaşan yavrularının, yaklaşık 15-20 yıl sonra aynı kumsallara döndüğünü hatırlatarak, uydu izleme çalışmasının neslin devamı açısından kritik olduğunu belirtti. Bu proje sayesinde caretta carettaların yaşamsal ihtiyaçlarına dair sağlanan bilgilerin, türün korunmasına büyük katkı sunması bekleniyor.  -Haber Merkezi